Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Κλαύδιος Γαληνός,ελληνιστικός κόσμος

Ο Κλαύδιος Γαληνός (Πέργαμος 129 μ.Χ. – Ρώμη 199 μ.Χ) ήταν ο δεύτερος σπουδαιότερος Έλληνας ιατρός της Αρχαιότητας μετά τον Ιπποκράτη και ο τελευταίος χρονικά από όλους τους σημαντικούς ιατρούς του ελληνορωμαϊκού κόσμου. Δεν υπάρχει σχεδόν ιατρικός κλάδος που να μην απασχόλησε τον Γαληνό. Οι μελέτες του αναφέρονται στην ανατομική, τη φυσιολογία, τη χειρουργική, την οφθαλμολογία, τη μαιευτική, την παθολογία, τη θεραπευτική, και την υγιεινή
Τα πολυσύνθετα φαρμακευτικά σκευάσματα, που ο ίδιος παρασκεύαζε είναι γνωστά στη βιβλιογραφία ως «γαληνικά» και η αντίστοιχη φαρμακοτεχνία ονομάζεται «γαληνική φαρμακευτική». Σώζονται περί τις εκατό μελέτες του, που προώθησαν σημαντικά την ιατρική επιστήμη. Το βιολογικό του δόγμα, ο «γαληνισμός», επικράτησε στην ευρωπαϊκή ιατρική επί 14ις αι.Οποιαδήποτε αντίθετη παρατήρηση απορριπτόταν.
Ο πατέρας του Νίκωνας, τον βοήθησε στις σπουδές του, προτρέποντας τον να σπουδάσει Ιατρική στο Ασκληπιείο της Περγάμου. Ο Γαληνός συστηματοποίησε μία ιατρική πρακτική που πατούσε στην κληρονομιά του Ιπποκράτη, έδινε έμφαση στη φλεβοτομή ως καθολική θεραπευτική μέθοδο, υποσκελίζοντας κάθε άλλο ιατρικό σύστημα. Με τις νεκροψίες του σε ζώα βρήκε ότι οι φλέβες και οι αρτηρίες μεταφέρουν αίμα και όχι αέρα όπως πιστευόταν ως τότε, με αποτέλεσμα το σύστημα του να δίνει στο αίμα σπουδαιότερο ρόλο σε σχέση με τους άλλους σωματικούς χυμούς.
 Πίστευε ότι ο γιατρός πρέπει να αποφεύγει την πολυφαρμακία και να έχει ως σκοπό τη γρήγορη και ανώδυνη θεραπεία, έστω και με χειρουργική επέμβαση. Υποστήριζε ότι η υγεία είναι αποτέλεσμα της ισορροπίας των τεσσάρων χυμών του σώματος δηλαδή του αίματος, της κίτρινης χολής, της μαύρης χολής και του φλέγματος (βλέννας)  και ότι η διαταραχή αυτής της ισορροπίας είναι το αίτιο της αρρώστιας.
Πίστευε ακόμα ότι τρεις δυνάμεις κυριαρχούν στον οργανισμό: η θρεπτική, η ζωτική και η λογική.
Επεκτείνοντας του έργου του Ιπποκράτη ακολούθησε την αρχή, ότι ένα πείραμα δεν αξίζει τίποτα, εφόσον η εκτέλεσή του δε στηρίζεται σε κάποια θεμελιωμένη συλλογιστική.

ΠΗΓΕΣ
www.wikipaidia.gr

Εργασία στο μάθημα της Ιστορίας Α΄Λυκείου
Αγγελική Κώστογλου
Νικολέτα Μεκέ

5ο Λύκειο Σερρων
Τμήμα Α’3
Σχ.έτος 2014-2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου