Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

Γιορτάστε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών μαζί μας
Αφορμούμενοι από την καθιέρωση της 26ης Σεπτεμβρίου ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών» οι  μαθητές του 5ου ΓΕΛ Σερρών εκδήλωσαν την επιθυμία τους να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες που έχουν καθιερωθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης . Με ευκαιρία  την  ημέρα  αυτή,  μια  σειρά  από  δραστηριότητες  οργανώνονται  σε  όλη  την  Ευρώπη:  δραστηριότητες  για  παιδιά  και  με  παιδιά,  τηλεοπτικά  και  ραδιοφωνικά  προγράμματα,  μαθήματα στη τάξη  και  συνέδρια. 
Το γνωστό έργο «Βαβυλωνία» του Δημητρίου Βυζάντιου προκάλεσε το ενδιαφέρον των μαθητών και αποφάσισαν να του δώσουν μια άλλη διάσταση .

Το γλωσσικό χάος των διαφορετικών διαλέκτων που επικρατεί στο έργο γίνεται η βάση μιας θεότρελης κωμωδίας. Οι μαθητές του 5ου ΓΕΛ Σερρών γνωρίζοντας τις περισσότερες ελληνικές διαλέκτους κατανόησαν το κείμενο και γνώρισαν τα   ήθη και έθιμα που προβάλλονται μέσω των διαλόγων των κακόμοιρων ηρώων. Στόχος τους είναι να κάνουν μεταφραστικές απόπειρες της περίληψης του θεατρικού έργου σε πολλές γλώσσες , να δημιουργήσουν παρουσίαση της δράσης σε PPT και να καλλιεργήσουν τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες ζωγραφίζοντας , κάνοντας αφίσες , με περιεχόμενο αντίστοιχο της ημέρας, να  αξιοποιήσουν την ετικέτα « οι θησαυροί της γλώσσας « με λέξεις από το ελληνικό θησαυροφυλάκιο» Προωθώντας, έτσι, το μήνυμα πως με την εκμάθηση γλωσσών επιτυγχάνεται και το γνωστικό επίπεδο αλλά και η διαπολιτισμική αγωγή. Θα δημιουργήσουν τη δική τους «Αντιβαβυλωνία». Διότι   η άγνοια  των γλωσσών μπορεί να επιφέρει σύγχυση , ενώ η γνώση και η κατανόησή τους καταλήγει σε συνεργασία και συνέργεια .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου