Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

" Ένας επίγειος παράδεισος"

Ο Λαϊλιάς αποτελεί το κόσμημα του νομού Σερρών, η φυσική ομορφιά του, που γοητεύει τους πάντες και οι αμέτρητες δραστηριότητες που προσφέρει ανεξαρτήτως εποχής, τον μετατρέπουν σε έναν προορισμό "όνειρο" και είναι η αιτία του αυξημένου εσωτερικού ,αλλά και εξωτερικού τουρισμού.
Αρχικά, το δάσος του Λαϊλιά βρίσκεται 25 χιλιόμετρα από την πόλη των Σερρών, στην οροσειρά της Βροντούς, με έκταση 33.000 στρέμματα. Το βιοκλίμα του είναι  εύκρατο με πλούσια βλάστηση από σπάνια φυτικά είδη που είναι  τα μοναδικά στην επιστήμη, αλλά και η πανίδα του είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς φυτοφάγα, θηλαστικά, παμφάγα, σαρκοφάγα και ερπετά είναι μόνο μερικά από τα είδη που υπάρχουν.
Το όνομα του  προέρχεται από την Τούρκικη λέξη "Γιαϊλιάς" που σήμαινε τόπος ξεφαντώματος και αναψυχής. Παράλληλα, φημίζεται για τον ακανέ του το οποίο είναι ένα γλύκισμα με ιστορία τριακόσιων ετών που παλιά παρασκευαζόταν με νερό από την πηγή της κορυφής    " Αλή- μπαμπά".
Ο  Λαϊλιάς έχει πλούσια ιστορία, ενώ έχει συνδεθεί με πολλές λαϊκές παραδόσεις. Στον Λαϊλιά επί Τουρκοκρατίας υπήρχαν 40 περίπου τζαμιά, χάνια, πολλά Μοναστήρια, σχολεία και χιλιάδες άλλα κτίρια ,όμως ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ερήμωσε τα πάντα. Ο Λαϊλιάς με την απερίγραπτη ομορφιά του δεν άφησε  ασυγκίνητο ούτε τον Γάλλο πρόξενο και περιηγητή Cousirevy ,αλλά ούτε και τον Τούρκο περιηγητή Εβλιά Τσελεμπή που τον αποκαλούσαν « επίγειο παράδεισο». Επιπρόσθετα, οι Σερραίοι κατά τον Μεσοπόλεμο οργάνωναν στο θέρετρο αξέχαστα «ανταμώματα» ενώ έχουν παραμείνει μέχρι και σήμερα χαρακώματα από τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο που θυμίζουν ιστορίες θυσίας της ανθρώπινης πορείας.
Παράλληλα, ο Λαϊλιάς αποτελεί και έναν τόπο ψυχαγωγίας  που "αφήνει" απίστευτες εμπειρίες και το χιονοδρομικό του κέντρο συντελεί σε αυτό. Το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του "Αλή- μπαμπά" με υψόμετρο τα 1600 μέτρα και λειτουργεί σε περιόδους χιονοπτώσεων, δηλαδή, από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Ακόμη, διαθέτει μια βασική χιονοδρομική πίστα συνολικού μήκους χιλίων μέτρων η οποία εξυπηρετείται από έναν συρόμενο χιονοδρομικό αναβατήρα που φτάνει μέχρι την κορυφή  του βουνού. Επιπλέον, υπάρχουν για τους αρχάριους ιδιωτικές σχολές εκμάθησης της τεχνικής του σκι ενώ στο τέρμα της πίστας λειτουργεί ένα σύγχρονο σαλέ  με εστιατόριο, αναψυκτήριο και κοιτώνες προσφέροντας έτσι στιγμές χαλάρωσης. Τέλος, όσον αφορά το χιονοδρομικό κέντρο πραγματοποιούνται κάθε χρόνο πανελλήνιοι και διεθνείς αγώνες ,όπως καταβάσεις και δρόμοι αντοχής.
Ο Λαϊλιάς διαθέτει επίσης μια μεγάλη γκάμα από δραστηριότητες για όλα τα γούστα και για την διάρκεια του καλοκαιριού  από extreme sports μέχρι ήσυχες βόλτες στο δάσος ή ποδηλασία μέσα στις κοιλάδες δίνοντας με αυτόν τον τρόπο μια ευκαιρία εξερεύνησης της μοναδικής του ομορφιάς. Έτσι, η πεζοπορία, η ορειβασία, η αναρρίχηση και η ποδηλασία είναι μερικές από τις δραστηριότητες που προσφέρει ο Λαϊλιάς.
Επιπρόσθετα, στην νότια πλευρά του όρους Λαϊλιά βρίσκεται η Ορεινή, μια περιοχή που φημίζεται για το τυρί της και την καλή ποιότητα του γάλακτος της ενώ υπάρχει και ένα εργαστήρι κατασκευής παραδοσιακής φορεσιάς καθώς και προϊόντων για την ζεστασιά και τη διακόσμηση των χώρων.
Τέλος, ο Λαϊλιάς έχει και άριστη υποδομή. Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενώνες με όλες τις σύγχρονες ανέσεις που γοητεύουν τους πάντες και αποτελούν μια καλή ευκαιρία για χαλάρωση.
Συνοψίζοντας, ο Λαϊλιάς με την πλούσια ιστορία του και την απέραντη ομορφιά του είναι ένας προορισμός χαλάρωσης και ξεκούρασης αλλά και ένα μέρος με αμέτρητες δραστηριότητες για κάθε εποχή γι΄ αυτό και δίκαια θεωρείται"παράδεισος".
Γαλήνη Κωδονίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου