Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Αρκετά!

Όταν η Σλιμ, μια απλή σερβιτόρα, γνωρίζει και παντρεύεται έναν πλούσιο εργολάβο, όλα δείχνουν ότι η τύχη επιτέλους της χαμογελά. Μέχρι τη στιγμή που ο άνδρας της δείχνει το αληθινό του πρόσωπο: καταπιεστικός, κτητικός, άπιστος και βίαιος, την αναγκάζει να το σκάσει, μαζί με την μικρή τους κόρη, και να αναζητήσει μια καινούρια ζωή. Όμως ο άνδρας της συνεχίζει να την καταδιώκει και να την απειλεί...
Τότε, λοιπόν, η Σλιμ αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της! Με μια σειρά έξυπνων κινήσεων και μετά από ένα μήνα σκληρής προπόνησης αυτοάμυνας εισβάλλει εν αγνοία του συζύγου της στο σπίτι του και του στήνει ενέδρα. Έρχονται αντιμέτωποι και η Σλιμ του επιτίθεται με τη βία, όπως ακριβώς κι εκείνος, γνωρίζοντας πως ο μόνος τρόπος να ευτυχίσει αυτή κι η κόρη της είναι η απώλεια του άκαρδου Μιτς. 
 
   Η ιστορία της ταινίας πραγματεύεται ένα νέο είδος ηρωίδας: μια συνηθισμένη σύζυγο και μητέρα, που αναγκάζεται να υπερασπιστεί τη ζωή της και αυτή της κόρης της, κάτω από ακραίες καταστάσεις σωματικής και ψυχολογικής βίας. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Τζένιφερ Λόπεζ (Σλιμ), Νόα Γουάιλι, Μπίλι Κάμπελ (Μιτς), Τζούλιετ Λιούις, Νταν Φούτερμαν και η μικρή Τέσα Άλεν.

   Η αμερικάνικη ταινία “Enough”, διάρκειας 116 λεπτών, σκηνοθετήθηκε από τον Μάικλ Άπιεντ, ενώ στο σενάριο και την παραγωγή συναντάμε τους Νίκολας Κάζαν και Ρομπ Κόουν, Τζίνι Κιμ, Μπένετ Γουόλς και Ίρβιν Γουίνκλερ, αντίστοιχα. 

   Παρόλο που η ταινία δεν έλαβε τις καλύτερες κριτικές από τους επαγγελματίες τηλεκριτικούς, το βαθύτερο νόημα της δημιουργεί σκέψεις και συναισθήματα στο θεατή. Οι απόψεις που υποστηρίζουν ότι ο ρόλος αυτός δεν ήταν κατάλληλος για τη δημοφιλέστατη Τζένιφερ Λόπεζ και ότι η ερμηνεία των ηθοποιών δεν ήταν αξιοσημείωτη θα έπρεπε, ίσως, να αναθεωρηθούν, διότι ο δυναμισμός της πρώτης και η πειστικότητα των ηρώων για το ρόλο τους δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Το σενάριο δεν σπανίζει, καθώς συμπεριλαμβάνονται τα στοιχεία της οικογένειας, του έρωτα, της απάτης, της βίας. Ωστόσο, η σκηνοθεσία και τα εφέ χαρακτηρίζονται ως άψογα!

   Κατά τη γνώμη μου, η ταινία «Αρκετά», που κατατάσσεται στα ελαφριάς μορφής θρίλερ και στις κοινωνικές ταινίες, αξίζει την αφιέρωση χρόνου από τον θεατή. Μέσα από τις σκηνές της γίνονται αντιληπτά διάφορα τραγικά γεγονότα που συμβαίνουν στην πραγματικότητα σε πολυάριθμες οικογένειες. Ακόμη, μέσα από τις αποφάσεις και τις ενέργειας της ηρωίδας, μπορούμε να παραδειγματιστούμε και να αναλάβουμε κι εμείς τις ευθύνες μας, να αντιμετωπίσουμε κατά πρόσωπο, χωρίς δισταγμό τα προβλήματά μας. Αυτό το στοιχείο τράβηξε την προσοχή μου στη συγκεκριμένη ταινία: το γεγονός ότι βάζει τον δέκτη σε μια διαδικασία σκέψης και προβληματισμού για θέματα απλά και καθημερινά που, όμως, μπορούν να βλάψουν στο μέγιστο τη σωματική και ψυχολογική του κατάσταση. Εξάλλου, όπως σημειώνεται και στην ταινία «Όλοι έχουν ένα όριο. Αρκετά!»


Λιάκου Μαρία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου