Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

26η Σεπτεμβρίου Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών



 
26 Σεπτεμβρίου. Πόσοι από εμάς γνωρίζουμε τι διαφορετικό έχει αυτή η μέρα; Και όχι ,δεν εννοούμε  ότι είναι μια μέρα πριν το λατρεμένο μας σαββατοκύριακο. Λοιπόν, δεν θα σας κρατήσουμε άλλο σε αγωνία. Η 26η  Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα  Γλωσσών (Ε.Μ.Γ.).

Αλήθεια, έχετε σκεφτεί ποτέ πόσες γλώσσες μιλούνται στην μεγάλη μας οικογένεια,  την Ευρώπη; Ο αριθμός τους, σύμφωνα με τους ειδικούς, ξεπερνάει τις 220! Πόσες από αυτές έχουμε διδαχτεί; Θα έλεγα, ο καθένας μας ξεχωριστά, λιγότερες από τρεις (σε ικανοποιητικό επίπεδο). Αυτή είναι και η σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας Ευρωπαϊκών Γλωσσών: να εξοικειωθούμε με άλλες γλώσσες και γιατί όχι, να μάθουμε!  


       
Ο θεσμός αυτός θεσπίστηκε το 2001, πιο συγκεκριμένα στις 6 Δεκεμβρίου, από το Ευρωπαϊκό Υπουργικό Συμβούλιο και από τότε μετράει πάνω από 13 χρόνια διοργανώσεων με 45 συμμετέχουσες χώρες  - ανάμεσά τους και την πατρίδα μας. Στόχος της διοργάνωσης αυτής είναι, μεταξύ άλλων, η ενημέρωση του κόσμου και κυρίως των νέων για τη σημασία της πολυγλωσσίας, η προώθηση της πλούσιας γλωσσικής και πολιτιστικής  ευρωπαϊκής πολυμορφίας καθώς και η ενθάρρυνση της διά βίου μάθησης ξένων γλωσσών. Η Ευρώπη είναι κατεξοχήν μία πολυπολιτισμική ήπειρος η οποία κατοικείται από εκατομμύρια γηγενών και μεταναστών. Καθίσταται έτσι σαφής η ανάγκη ουσιαστικής επικοινωνίας και διαπολιτισμικής κατανόησης μεταξύ των ευρωπαίων. Πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό καλύτερα παρά με μία μέρα κατά την οποία όλοι οι λαοί έχουν την δυνατότητα να «πλησιάσουν» ο ένας τον άλλο  μέσω της χρήσης των γλωσσών που χρησιμοποιούν;  
      
Η  σημασία της γλώσσας;  τεράστια αφού εκφράζει την κοσμοθεωρία ενός λαού, τον τρόπο σκέψης του. Εξασκούμενος σε μία ξένη γλώσσα μαθαίνεις πολλά περισσότερα από απλές λέξεις. Γνωρίζεις πολιτισμούς καθώς και την νοοτροπία αλλοεθνών. Όλα αυτά, λοιπόν, πρεσβεύει η Ε.Μ.Γ.  και για την προώθηση όλων αυτών δημιουργήθηκε. 
       
Για την προώθηση όλων τον παραπάνω εργάζεται και το σχολείο μας. Το 5ο  ΓΕΛ,  υπό την επίβλεψη της  κα. Θανασούδα ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Ευρώπης και λαμβάνει μέρος και σε αυτήν την πρωτοβουλία. Μία ομάδα 15 παιδιών ανέλαβε την μετάφραση ενός σημαντικού θεατρικού έργου του 19ου  αιώνα από τα ελληνικά σε μια πληθώρα ξένων γλωσσών όπως: αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά, ιταλικά, αλβανικά, ρουμανικά κ.α. Ακόμα, η απόπειρα λογοτεχνικής μετάφρασης θα συνοδευτεί από διάφορες καλλιτεχνικές δραστηριότητες μεταξύ αυτών η δημιουργία αφισών, παρουσιάσεων και ζωγραφιών με θέμα την Ε.Μ.Γ. 
     
Κάπου εδώ κλείνει η ενημέρωσή μας. Όσοι από εσάς ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε δεν έχετε παρά να κοινοποιήσετε κάτι στους προσωπικούς σας λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οτιδήποτε σας αρέσει από μία καλημέρα μέχρι ένα ρητό κάποιου ξένου φιλοσόφου ή μία παροιμία σε μία οποιαδήποτε ευρωπαϊκή γλώσσα στις 26.9. Είναι μία όμορφη δράση που αξίζει να στηρίξουμε όλοι μας και μέσα από αυτήν μπορούμε να κερδίσουμε πολλά. Επόμενη ενημέρωση για την δράση αυτή στις 26 οπότε και θα παρουσιαστεί η συλλογική εργασία των παιδιών. Auf Wiedersehen!

 
Χρήσιμες ιστοσελίδες: 

Κοπίλη Γεωργία 
Κόρακα Λυδία 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου