Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Σε εποχές που η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται, κάποιοι συμπολίτες μας παίρνουν κουράγιο και ηθική ικανοποίηση από την ανιδιοτελή προσφορά τους εκεί όπου υπάρχει ανάγκη. Πρόκειται για τους εθελοντές.

Ερώτηση: τι είναι λοιπόν εθελοντισμός και πού βρίσκονται οι ρίζες του;
Απάντηση: Είναι δύσκολο να ορίσουμε τον εθελοντισμό , διότι σήμερα αλλάζει διαρκώς όψεις, περιεχόμενο αλλά και μεθόδους ακολουθώντας τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της κοινωνίας. Ο εθελοντισμός μπορεί να οριστεί ως η δραστηριότητα εκείνη που αναπτύσσεται κατά τρόπο προσωπικό, αυθόρμητο, ελεύθερο , χωρίς αυτός που ενεργεί να έχει ατομικό συμφέρον αλλά να εργάζεται αποκλειστικά για ανθρωπιστικούς λόγους. Μέσα από τον εθελοντισμό το άτομο αποκτά νέες δεξιότητες και του δίνεται η ευκαιρία να γίνει ενεργός πολίτης στην κοινότητά του.
Όσο και αν μας φαίνεται παράξενο, ο εθελοντισμός ξεκίνησε από την αρχαιότητα. Συγκεκριμένα, ο πρώτος εθελοντής ήταν ο Προμηθέας, ο Τιτάνας που έκλεψε την φωτιά από τους θεούς και την έδωσε στους ανθρώπους  και μαζί τους χάρισε τη γνώση και τις τέχνες.

Ερώτηση: ποιες είναι οι μορφές του εθελοντισμού;
Απάντηση: Καταρχάς ο εθελοντισμός μπορεί να χωριστεί σε επίσημο και ανεπίσημο.
Ο επίσημος εθελοντισμός αφορά τη δράση των μη κυβερνητικών οργανώσεων και οργανισμών. Ο ανεπίσημος εθελοντισμός σχετίζεται με την αυθόρμητη προσφορά μας σε κάποιον συνάνθρωπο που αναπτύσσεται σε  προσωπικό επίπεδο.
Εκτός από αυτή τη διαίρεση ο εθελοντισμός μπορεί να πάρει τις ακόλουθες μορφές:
1.       Ο διεθνής εθελοντισμός, ως προσφορά αλληλεγγύης και γνώσης στις χώρες του Τρίτου κόσμου και ανθρωπιστικών υπηρεσιών στις ζώνες πολεμικών συγκρούσεων.
2.       Ο περιβαλλοντικός , ο οποίος συμβάλει στην προστασία και την αποκατάσταση του οικοσυστήματος.
3.       Ο πολιτιστικός, που στόχο έχει την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς  .
4.       Ο κοινωνικός, ο πολιτικός, ο εκπαιδευτικός κλπ.

Ερώτηση: ποιο όμως είναι το προφίλ του σημερινού εθελοντή;
Απάντηση: τα άτομα που δραστηριοποιούνται εθελοντικά προέρχονται από  οποιοδήποτε κοινωνικο-οικονομικό στρώμα της κοινωνίας.  Όλοι μπορούν να γίνουν εθελοντές ανεξαρτήτως ηλικίας, οικονομικής κατάστασης, ακαδημαϊκού υπόβαθρου. Υπάρχει όμως κάτι που πρέπει να διαθέτουν απαραίτητα. Αυτό είναι η θέληση και η προθυμία να εργαστούν για το καλό του κοινωνικού συνόλου. Ο εθελοντής συνδυάζει τον έρωτα του ερασιτέχνη, τη συνέπεια του επαγγελματία, την πειθαρχία του στρατιώτη και την ανιδιοτέλεια του ανώτερου ανθρώπου.
Πέρα όμως από την ψυχική διάθεση και τη συναισθηματική δέσμευση, ο εθελοντής επιβάλλεται να είναι καταρτισμένος αλλά και εξειδικευμένος, ώστε να είναι σε θέση να αναλάβει πρωτοβουλίες και να προσφέρει τα μέγιστα, όπου και όταν χρειαστεί. Είναι απαραίτητο να μπορεί να λειτουργεί στα πλαίσια μιας ομάδας ή να συντονίζει το έργο διαφόρων ομάδων   τη στιγμή που θα του ζητηθεί.
Ερώτηση: ποια είναι η αξία της εθελοντικής προσφοράς;
Απάντηση: Αντί να αναλωθούμε σε θεωρίες, ας μιλήσουμε με παραδείγματα, όπως αυτό του κ. Παναγιώτη Βότση και των προσπαθειών του να εμψυχώσει του οροθετικούς στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους ή της κ. Μαρίας Αλεξανδρή που έχει αφιερωθεί στη φροντίδα κακοποιημένων παιδιών στα νοσοκομεία Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού ή του κ. Θεόδωρου Ιγνατιάδη που, αν και 70χρονος, βοηθά στα συσσίτια των αστέγων. Πρόκειται για ανθρώπους απλούς, καθημερινούς που σε κάποια στιγμή της ζωής τους συνειδητοποίησαν ότι τίποτα δεν αξίζει όσο η προσφορά, ότι η αλληλεγγύη  δεν είναι φιλανθρωπία αλλά ανανεώνει τον άνθρωπο πολύ περισσότερο από τις βόλτες και τις αγορές.
Επίλογος: Ο ιδρυτής του Ερυθρού Σταυρού, Ερρίκος Ντυνάν, είπε τα εξής: «Η ζωή δεν είναι για το τι θα πάρεις αλλά για το τι θα αφήσεις φεύγοντας». Όσο λοιπόν υπάρχουν άνθρωποι θα υπάρχει ανθρωπιά. Όσο υπάρχουν ανάγκες κάποιοι θα εμπνέονται να τις καλύπτουν. Όσο υπάρχει πόνος, φτώχεια, εγκατάλειψη, πείνα, πόλεμος, κάποιοι εθελοντές θα οραματίζονται και θα προσπαθούν για έναν καλύτερο κόσμο.

                                                                                                         ΑΡΜΟΥΤΣΗ ΣΟΦΙΑ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου