Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Το νερό δίνει την λύση στην μεταφορά ογκολίθων.




           Σίγουρα όλοι μας θα έχουμε αναρωτηθεί πώς είναι δυνατόν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι να μετέφεραν τεράστιους ογκόλιθους για την κατασκευή των πυραμίδων. Την απάντηση δίνει έρευνα επιστημόνων του FOM Foundation και του πανεπιστημίου του Άμστερνταμ που υποστηρίζει ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τοποθετούσαν τους ογκόλιθους σε έλκηθρα που σέρνονταν στην άμμο την οποία έβρεχαν.
       Με την μέθοδο αυτή η μεταφορά γινόταν ευκολότερη, καθώς , εφόσον χρησιμοποιούνταν η κατάλληλη ποσότητα νερού, υποδιπλασιαζόταν ο αριθμός των εργατών που απαιτούνταν. Σύμφωνα με το πείραμα, το σωστό επίπεδο υγρασίας στην άμμο μειώνει κατά το ήμισυ τη δύναμη που χρειάζεται για να συρθεί ένα αντικείμενο. Ειδικότερα, οι ερευνητές τοποθέτησαν ένα τέτοιου είδους έλκηθρο σε μία έκταση άμμου και υπολόγισαν τη δύναμη που χρειάζεται και τη σταθερότητα της άμμου σε σχέση με το νερό που χρησιμοποιείται για την ύγρανσή της, μέσω της χρήσης ρεόμετρου. Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, «κλειδί» για τη διαδικασία ήταν η σωστή ποσότητα νερού αφού η βρεγμένη άμμος δεν συσσωρευόταν πλέον μπροστά από το έλκηθρο. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι φαίνεται πως αγαπούσαν πολύ την τεχνική αυτή, καθώς σε τοιχογραφία που βρέθηκε στον τάφο Τζεχουτιχοτέπ απεικονίζεται ένα άτομο μπροστά από ένα έλκηθρο να ρίχνει νερό στην άμμο. 

      Η ανακάλυψη αυτή έχει τεράστια αρχαιολογική αξία, αφού ξετυλίγει το κουβάρι του μυστηρίου που περιέβαλλε την κατασκευή των πυραμίδων. Όμως, η έρευνα μπορεί να οδηγήσει και σε μοντέρνες εφαρμογές όσον αφορά στη μεταφορά και επεξεργασία κοκκωδών υλικών. Όπως έλεγε και ο William Blake , Άγγλος ποιητής και ζωγράφος, «τα θεμέλια της αυτοκρατορίας είναι η τέχνη και η επιστήμη. Αφαιρέστε τα ή μειώστε τα, και η αυτοκρατορία δεν υπάρχει πλέον».   

Δημοπούλου Σταυρούλα       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου