Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Πώς είναι η ψυχολογία σας



 Πολλοί άνθρωποι γύρω μας και ίσως εμείς οι ίδιοι αντιμετωπίζουμε κάποιες ψυχικές διαταραχές σε διάφορες περιόδους της ζωής μας με κυριότερες το άγχος και ο φόβος. Ωστόσο, αρκετοί αδυνατούν να τα αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες με αποτέλεσμα να καταλήγουν να έχουν πιο σοβαρά προβλήματα όπως είναι η κατάθλιψη και  στις σύγχρονες κοινωνίες παρατηρείται  να αυξάνεται ο αριθμός τους. Η κοινωνία μας έχει λάβει υπόψη της αυτό το μείζον ζήτημα με ιδιαίτερες προεκτάσεις το οποίο εξετάζουν και οι ειδικοί ψυχολόγοι για αυτό και έχει καθιερωθεί η 10η  Οκτωβρίου ως παγκόσμια μέρα ψυχικής υγείας αλλά αυτό που απομένει είναι να κινητοποιηθούμε και εμείς και να μάθουμε να χαμογελάμε πιο συχνά και να βλέπουμε τα πράγματα πιο φωτεινά ειδικά στις δύσκολες μέρες που βιώνουμε.                                                               
 
  Αρχικά, η ψυχολογία μας διαμορφώνεται κατά κύριο λόγω από τους γενετικούς παράγοντες δηλαδή είναι κληρονομική αλλά συμβάλλουν σημαντικά και οι περιβαλλοντικοί  παράγοντες  όπως η εργασία μας , οι συνήθειες μας και γενικά η καθημερινότητα μας. Πιο συγκεκριμένα, οι συνθήκες στο χώρο εργασίας είναι οι σχέσεις που έχουμε με τους συναδέλφους μας, η ελευθερία στην επιτέλεση του έργου μας και η προσωπική μας ικανοποίηση από την εργασία μας είναι κάποιοι παράγοντες που μας επηρεάζουν ψυχικά. Ακόμη, όσον αφορά την καθημερινότητα μας ίσως να νοιώθουμε ότι δεν έχουν ενδιαφέρον οι «αναγκαστικές» μας συνήθειες και πως ζούμε  μια βαρετή ρουτίνα. Όλα αυτά όμως είναι καταστάσεις που έχουμε οι περισσότεροι βιώσει ή βιώνουμε κάποιοι και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε καθώς ο ψυχικός και ο σωματικός κόσμος αποτελούν σχέσεις  αδιάσπαστες.                                                               
  Για παράδειγμα η άσκηση έχει αποδειχθεί πως απομακρύνει τον κίνδυνο κατάθλιψης αναζωογονώντας το συναισθηματικό μας κόσμο, διώχνει το στρες και δημιουργεί γενικότερη χαλάρωση. Ο χώρος της εργασίας θα πρέπει να είναι διαμορφωμένος σύμφωνα με τις δικές μας προτιμήσεις αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε ώστε να τονώσουμε την διάθεσή μας όπως να υπάρχει μέτριος φωτισμός και να βάλουμε τα φυτά που μας αρέσουν. Στο δωμάτιο μας θα πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε ζεστά χρώματα και καλό θα ήταν να μην υπάρχει τηλεόραση και άλλα τέτοια  αντικείμενα που μας αποσπούν από την γαλήνια κατάσταση μας που μας χρειάζεται για να αποφορτιστούμε την ένταση της ημέρας που ακολούθησε.                   
 Επίσης, η μουσική συντελεί στην ισορροπία της ψυχής αλλά και οι τροφές  πλούσιες σε υδατάνθρακες  έχουν αποδειχθεί πως «ανεβάζουν» την διάθεσή μας καθώς εκκρίνουν σεροτονίνη και αυτές είναι το ψωμί και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα, τα λαχανικά και η βρώμη. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία και στην παρέα μας δηλαδή πρέπει να κάνουμε παρέα με χαμογελαστούς και αισιόδοξους ανθρώπους καθώς η καλή διάθεση τους μεταδίδεται και σε εμάς. Παράλληλα, θα πρέπει να βάζουμε σκοπούς στην ζωή μας και γενικότερα να έχουμε  καλή οργάνωση σκεπτόμενοι πάντα πως θα τα καταφέρουμε και να πάψουμε να αναζητούμε την καθολική αποδοχή, πράγμα που δεν είναι και εφικτό. Τέλος, πάντα από κάθε κουραστική περίοδο θα ήταν καλό να προγραμματίζουμε κάποια εκδρομή για να γεμίσουμε και πάλι τις δυνάμεις μας, φυσικά εκτός από τις σωματικές και τις ψυχικές για να συνεχίσουμε…!!!                                  Συνοψίζοντας , θα πρέπει να πάρουμε υπόψη μας αυτές τις μικρές συμβουλές και να αλλάξουμε κάποια πράγματα στην ζωή μας και να θυμόμαστε πάντα να λέμε « θα χαμογελώ πιο συχνά»                                                                                                                                                                                                                                                             Γαλήνη Κωδονίδου                                                                                                                                                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου