Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Κάνουμε βαλίτσες τώρα !

         Καθώς περνάει ο καιρός και καλοκαιριάζει, τόσο αρχίζουμε να κάνουμε σκέψεις για το που θα πάμε διακοπές. Για αυτούς που ψάχνουν κάτι το διαφορετικό η λύση έρχεται από την παρακάτω λίστα με μέρη που πραγματικά σου κόβουν την ανάσα.

         Γι’αυτούς που τους αρέσει η βόλτα στο βουνό αλλά αγαπούν και τα χρώματα η περιοχή Zhangye Danxia στην Κίνα είναι ιδανική. Τα εκπληκτικά χρώματα που χαρακτηρίζουν την περιοχή προέρχονται από ψαμίτες κόκκινου χρώματος και κροκαλοπαγή που βρίσκονται εκεί για περισσότερο από 24 εκατ. Χρόνια. Η τεράστια αυτή έκταση με τις κοιλάδες γεμάτες έντονα χρώματα, τους καταρράκτες και τους φυσικούς πυλώνες φαίνεται σουρεαλιστική και στις φωτογραφίες, θυμίζοντας περισσότερο ιμπρεσιονιστική ζωγραφική παρά φωτογραφία. Η περιοχή αυτή αποτελεί ένα τεράστιο τουριστικό αξιοθέατο, με έξι από τα τοπία της να περιλαμβάνονται στο κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομίας της Unesco.

       Ενώ, οι κούνιες απευθύνονται σε παιδιά, υπάρχει μία κούνια που απευθύνεται μόνο στους θαρραλέους λάτρεις της περιπέτειας που δε φοβούνται να ρισκάρουν μία πτώση στον γκρεμό ενώ βρίσκονται στον αέρα. Η συγκεκριμένη κούνια, γνωστή ως «η κούνια στην άκρη του κόσμου», βρίσκεται σε υψόμετρο 2.600 μέτρων στο Banos του Εκουαδόρ και κοιτάζει ένα ενεργό ηφαίστειο από κοντινή απόσταση. Ακόμη, η κούνια αυτή καλεί τους γενναίους να λικνιστούν έχοντας κάτω τους μια θέα που….. σκοτώνει.


            Αν δεν μπορείτε να αποχωριστείτε τη θάλασσα και σας αρέσει το scuba diving,σας προτείνω τη μεγάλη μπλε τρύπα στη Μπελιζέ της Κεντρικής Αφρικής, η οποία είναι από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για scuba diving με βάθος 124 μέτρων. Καμία άλλη μπλε τρύπα σε όλον τον κόσμο δεν είναι τόσο εντυπωσιακή όπως αυτή. Εξίσου εντυπωσιακοί είναι και οι σταλακτίτες που διαμορφώνονται στο εσωτερικό της. 


             Απόκοσμα μαγευτικό είναι επίσης το σπήλαιο Hang Son Doong στο Βιετνάμ. Είναι το μεγαλύτερο σπήλαιο του κόσμου με μήκος πάνω από 8,5 χλ., ενώ κρύβει μέσα του μια ζούγκλα και έναν ποταμό μήκους 2,5 χλ. Είναι τόσο μεγάλο, που θα μπορούσε να χωρέσει ένας ουρανοξύστης 40 ορόφων! Μυστήριο ακόμα αποτελεί ο ήχος σφυρίγματος που βγαίνει από το σπήλαιο που συχνά «τρομοκρατεί» κατοίκους και επισκέπτες. Σε αυτόν τον υπόγειο κήπο της Εδέμ υπάρχει πλήθος από σπάνια μαργαριτάρια και φυτά που δεν έχουν καταγραφεί σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου.


         Γνωρίζετε ότι υπάρχει μία θάλασσα από αστέρια στο νησί Vaadhoo στις Μαλδίβες. Αυτό που φαίνεται σαν είδωλο αστεριών από τον ουρανό και δημιουργεί τη λάμψη στην ακροθαλασσιά, είναι στην πραγματικότητα θαλάσσια μικρόβια, το λεγόμενο φυτοπλαγκτόν, ένα θέαμα που σου κόβει την ανάσα.


       Ένα, ακόμη, φυσικό φαινόμενο που τραβάει τα βλέμματα εξαιτίας της ομορφιάς του κάνει την εμφάνιση του στους καταρράκτες της Βικτώρια που βρίσκονται στην Αφρική. Θεωρείται ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου με ύψος 108 μ. και πλάτος 1,7 χλ. Και ροή 1 εκ. λίτρα. Αν τύχει να βρίσκεστε εκεί τις ημέρες που έχει πανσέληνο το βράδυ, θα απολαύσετε το φαντασμαγορικό σεληνιακό ουράνιο τόξο. Μία από τις δραστηριότητες που προσφέρονται στην περιοχή σε όσους λατρεύουν τον κίνδυνο είναι η πτώση από το δεύτερο ψηλότερο καταρράκτη με σκοινί. Μερικές ακόμη είναι το κανό ή καγιάκ στο ποτάμι, το ράφτινγκ, η ορειβασία στα απόκρημνα βράχια, ιππασία στα μονοπάτια, κρουαζιέρα στο ποτάμι, ψάρεμα και η πτήση με ελικόπτερο.


       Όπως είναι φυσικό, η ηλικία μας διακρίνεται από μια έμφυτη ανάγκη για ρίσκο και περιπέτεια. Η Trolltunga στη Νορβηγία, η γλώσσα του Τρολ όπως μεταφράζεται στα ελληνικά, είναι ένα κομμάτι βράχου που βρίσκεται στον αέρα σε ύψος 610 μέτρων. Η θέα προς τη λίμνη Ringedalsvatnet που βρίσκεται κάτω είναι το λιγότερο καταπληκτική, γεγονός που καθιστά το Τrolltunga ένα από τα ωραιότερα τουριστικά αξιοθέατα της Νορβηγίας. Επιπλέον, η «τρομακτική» γοητεία που αποπνέει ο περιβάλλων χώρος αλλά και η αίσθηση που έχει ο επισκέπτης εκεί πάνω είναι τρόπου τινά ο «Βασιλιάς της Γης», το κάνουν ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία στο πλανήτη.


      Για τους πιο ρομαντικούς δεν υπάρχει καταλληλότερο μέρος από το τούνελ της αγάπης στην Ουκρανία. Πρόκειται για ένα τμήμα ενός σιδηροδρομικού σταθμού και έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο ρομαντικά σημεία της γης. Καθώς τα δέντρα μεγάλωσαν ελεύθερα γύρω από τις ράγες, το τρένο που περνούσε ήταν το μόνο που συνέβαλε στην διαμόρφωσή τους. Έτσι, διαμορφώθηκε αυτό το κλειστό τούνελ και αυτοί οι υπέροχοι σχηματισμοί. Σήμερα, μάλιστα πιστεύεται πως αν δύο άνθρωποι αγαπιούνται ειλικρινά και περάσουν το τούνελ, κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου, οι ευχές τους θα γίνουν πραγματικότητα.


     Ας δούμε όμως και ένα από τα ωραιότερα αξιοθέατα της μακρινής μας Βολιβίας. Αναφέρομαι φυσικά στη  Salar de Uyuni, τη μεγαλύτερη αλυκή στον κόσμο. Το θέαμα είναι απίστευτο, καθώς αντικρίζουμε μια απέραντη θάλασσα με λευκό αλάτι. Όταν επισκεφτεί κανείς τη λίμνη, αυτό που πραγματικά του δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεται στον ουρανό είναι ότι κατά τη διάρκεια μιας βροχόπτωσης οι αλυκές μετατρέπονται στο μεγαλύτερο καθρέφτη του κόσμου, αντανακλώντας τον ουρανό σε μια εμπειρία που πραγματικά αξίζει να αποκτήσουν όλοι.


        Ένας ακόμη ονειρεμένος προορισμός είναι στη γη των Ινδιάνων Nvajo, στη περιοχή Page της Αριζόνας στις Η.Π.Α. Εκεί θα συναντήσετε το φαράγγι της Αντιλόπης, ένα μέρος που θυμίζει περισσότερο ψευδαίσθηση ή πίνακα ζωγραφικής παρά φυσικό τοπίο. Όσοι έχουν καταφέρει να φτάσουν μέχρι εκεί, δε συγκρίνουν την εμπειρία με τίποτα άλλο. Ειδικά τις μεσημεριανές ώρες, αξίζει να ανεχτείτε τις υψηλές θερμοκρασίες μόνο και μόνο για να θαυμάσετε το υπερθέαμα, καθώς οι ακτίνες του ηλίου πέφτουν κάθετα στα βράχια και δίνουν ένταση σε όλες τις χρωματικές αποχρώσεις του τοπίου.


        Το ξέρατε ότι οι σκάλες για τον παράδεισο βρίσκονται στη Χαβάη; Δεν είναι αστείο. Πρόκειται για το «Stairway to heaven» και είναι ένα απότομο μονοπάτι στο νησί Oahy της Χαβάης. Αυτό το μονοπάτι αποτελείται από 3.922 μεταλλικά σκαλιά και ενώ υπάρχουν πινακίδες που απαγορεύουν την είσοδο, αυτό δε σταμάτησε όσους επιθυμούσαν να απολαύσουν το μονοπάτι. Οι σκάλες σε ορισμένα σημεία είναι πολύ απότομες και μερικές φορές, μοιάζουν να εξαφανίζονται μέσα στα σύννεφα.


      Τέλος, η βραχοπολιτεία της Πέτρας είναι το παλάτι της ερήμου. Η αρχαία βραχοπολιτεία της Πέτρας, ο μεγαλύτερος εθνικός θησαυρός της Ιορδανίας, είναι ένα μυστήριο. Μόλις το 1/20 της αρχαίας πόλης έχει ανασκαφεί μέχρι σήμερα, ενώ νέα μυστικά έρχονται στην επιφάνεια μέσα από τις ανασκαφές των αρχαιολόγων.


       Είμαι σίγουρη πως όλοι μας ταξιδέψαμε νοερά σ’αυτούς τους τόπους. Εύχομαι όλοι να κατορθώσουμε να τους επισκεφτούμε γιατί πραγματικά αξίζει τον κόπο. Εξάλλου μην ξεχνάτε πως τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή δεν είναι πράματα.  


Σταυρούλα Δημοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου