Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Η γνωριμία μας με το etwinning



Το “eTwinning” ,η καινοτόμος δράση με επίσημη έναρξη τον Ιανουάριο του 2005 , η οποία γαι τα έτη 2004-2006 αποτέλεσε τη βασική δράση του προγράμματος elearning και πλέον εντάσσεται στο Πρόγραμμα γαι τη Δια Βίου Μάθηση(2007-2013- Απόφαση αρ1720/2006/EC1 της 15ηας Νοεμβρίου 2006) και αφορά ηλεκτρονικές αδελφοποιήσεις σχολείων από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες μέσω του Διαδικτύου. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του etwinning είναι εύκολη στην πλοήγηση, διευκολύνει ακόμη περισσότερα σχολεία να εμπλακούν σε διασυνοριακές συνερργαασίες και να εισαγάγον καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας.
Etwinning και μαθητές


  • προωθείται η βιωματική μάθηση
  • δημιουργείται κλίμα συνεργασίας και διαθεματικότητας
  • αξιοποιούνται οι γνώσεις στις ξένες γλώσσες
  • γίνεται αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών -ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων
  • διευρύνονται οι ορίζοντες του Αναλυτικού Προγράμματος
  • ανάπτυξη κουλτούρας διαρκούς διαβίου μάθησης στους μαθητές
etwinning και σχολείο
  • οργάνωση project
  • γνώση διδακτικού υλικού-πρακτικών άλλων εκπαιδευτικών συστημάτων
  • προωθούνται οι ψηφιακές δεξιότητες στην καθημερινή πρακτική
  • ανταλλαγές επισκέψεων
  • ένταξη του σχολείου σε ένα δίκτυο ανταλλαγής πρακτικών
  • πληροφόρηση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στις ΤΠΕ
  • ενσωμάτωση της στοχοθεσίας των έργων etwinning στην ανάπτυξη της σχολικής μονάδας
  • υποστήριξη της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του έργου στην σχολική κοινότητα
  • δυνατότητα εμπλοκής των γονέων και άλλών φορέων στη δράση
Κατά τη σχολική χρονιά 2014-15 οι μαθητές της Α΄ και Β΄λυκείου του 5ου ΓΕΛ Σερρών σε συνεργασία με μαθητές άλλων Ευρωπαϊκών σχολείων συμμετέχουν στα εξής προγράμματα eTwinning:

  1. “ Ο χορός ως δρώμενο, ως απόδραση, ως ανάδραση, ως διάδραση- μαθητικές προσεγγίσεις του χορού”
  2. “Deutsch und ich”


Οι συνεργασίες αυτές γίνονται στα πλαίσια του μαθήτματος της Ιστορίας Α΄και Β΄λυκείου.
Το πρώτο πρόγραμμα σχετίζεται με τη μελέτη του χορού από την αρχαιότητα έως και σήμερα και τη διαχρονική του υπόσταση στα ήθη και έθιμα , στη θρησκεία, στην κουλτούρα του ελληνικού λαού.
Στο δεύτερο πρόγραμμα θα έχουν την ευκαιρία οι μαθητές που γνωρίζουν γερμανικά να εξασκήσουν και να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους δίνοντας πληροφορίες στους γερμανομαθείς συμμαθητές τους για τον τόπο τους , τα χόμπυ τους , τον πολιτισμό τους.

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο και eTwinning
Μια από τις προτεραιότητες του eTwinning είναι να παρέχει στα σχολεία της Ευρώπης ένα ασφαλή περιβάλλον για δικτύωση και συνεργασία. Καθώς η περισσότερη δουλειά γίνεται online. εγγυάται στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές μια προστατευμένη περιοχή όπου η δουλειά τους παραμένει απόρρητη και στην οποία δεν έχουν πρόσβαση εξωτερικοί χρήστες.

Η πλατφόρμα eTwinning έχει κάποιες περιοχές που η διαδικτυακή ασφάλεια παίζει σημαντικό ρόλο:
  • Tο eTwinning Desktop: όπου οι εκπαιδευτικοί συνδέονται. δικτυώνονται. μοιράζονται πηγές και σχεδιάζουν μελλοντικά προγράμματα.
  • Tο eTwinning TwinSpace: όπου εκπαιδευτικοί και μαθητές δουλεύουν μαζί σε ένα συνεργατικό πρόγραμμα.
Και οι δύο αυτές περιορισμένες περιοχές και τα εργαλεία τους είναι προστατευμένες με όνομα χρήστη και συνθηματικό. Η ομάδα του eTwinning εξασφαλίζει ότι αυτό το επίπεδο ασφαλείας διατηρείται στο μέγιστο βαθμό ακόμη και όταν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές δουλεύουν εκτός των ωρών του σχολείου. για παράδειγμα από το σπίτι τους. η ασφάλεια αυτή παραμένει.

Η ομάδα του eTwinning συνεργάστηκε επίσης στενά με το  INSAFE (www.saferinternet.org). το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κέντρων Ευαισθητοποίησης που προωθεί την ασφαλή. υπεύθυνη χρήση του Διαδικτύου και των κινητών συσκευών από νέους ανθρώπους.

Περισσότερα για την σωστή και ασφαλή χρήση του διαδικτύου δείτε στο http://internet-safety.sch.gr/.

 Τι ισχύει σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα;

Σύμφωνα με τη Βικιπαίδειαπνευματική ιδιοκτησία ή πνευματικά δικαιώματα ονομάζονται τα αποκλειστικά δικαιώματα των πνευματικών δημιουργών στο έργο τους.
Παραχωρούνται από το νόμο για ορισμένο χρόνο για να απαγορεύσουν σε τρίτους τη χρήση των έργων χωρίς την άδεια του δημιουργού. Το πνευματικό δικαίωμα υφίσταται σε έργα λογοτεχνίας και τέχνης, όπως βιβλία, θέατρο, ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία. αρχιτεκτονική αλλά και άλλες δημιουργίες όπως λογισμικό ή βάσεις δεδομένων (databases). Περιλαμβάνει το δικαίωμα της εκμετάλλευσης του έργου (περιουσιακό δικαίωμα) και το δικαίωμα της προστασίας του προσωπικού δεσμού του δημιουργού του προς αυτό (ηθικό δικαίωμα). Το πνευματικό δικαίωμα αποκτάται αυτοδικαίως χωρίς να απαιτείται αίτηση του δημιουργού ή καταχώριση του έργου σε κάποια υπηρεσία.
Στην Ελλάδα θεμελιώδης είναι ο νόμος 2121/1993 (ΦΕΚ Α/25. 4/3/93) ο οποίος, εμπνεόμενος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας, αναθεωρεί την προηγούμενη νομοθεσία του 1920 και συμμορφώνεται με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Ο νόμος αυτός τροποποιήθηκε δραστικά σε πολλές διατάξεις του με το άρθρο 8 του νόμου 2557/1997 (ΦΕΚ Α/271/1997) σε εφαρμογή των Οδηγιών 93/83/ΕΟΚ και 93/98/ΕΟΚ.
Ο αρμόδιος οργανισμός είναι ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας και πιο συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα του Νέες Τεχνολογίες αναφέρεται χαρακτηριστικά:
Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η προστασία των ιστοσελίδων ως αυτόνομων έργων. Κατ αρχάς, μια ιστοσελίδα στις περισσότερες περιπτώσεις περιέχει άλλα έργα, όπως λογισμικό, εικόνες, κείμενα και ήχους, τα οποία. εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου θα προστατεύονται αυτοτελώς. Ένα έργο προστατεύεται εξίσου είτε είναι ενσωματωμένο σε κάποιο υλικό φορέα (πχ. έντυπο ή cd), είτε βρίσκεται σε ένα διαδικτυακό τόπο (πχ. μια φωτογραφία χαίρει της ίδιας προστασίας είτε είναι τυπωμένη σε μια εφημερίδα είτε παρουσιάζεται στο διαδικτυακό κόμβο μιας εφημερίδας). Η χρήση κάθε ψηφιακού επιγραμμικού (online) έργου υπόκειται στις διατάξεις του νόμου, όπως ακριβώς και όταν διατίθεται σε οποιαδήποτε εκτός δικτύου μορφή.
Η ίδια η ιστοσελίδα αυτόνομα μπορεί να προστατευτεί ως έργο ακόμα και χωρίς να εμπίπτει σε μια από τις αναφερόμενες ενδεικτικές κατηγορίες έργων του αρ. 2 Ν.2121/93. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσε να εμπίπτει στην έννοια της βάσης δεδομένων ενώ εναλλακτικά θα μπορούσαν να προστατευτούν ορισμένα μέρη της (τα οποία την απαρτίζουν) ως έργα, εάν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου.»
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν προστατεύονται βάσει του δικαίου της πνευματικής ιδιοκτησίας οι ιδέες, οι διαδικασίες, οι μέθοδοι λειτουργίας ή οι μαθηματικές έννοιες καθεαυτές.
Επίσης. οι άδειες Creative Commons προέρχονται από τον ομώνυμο μη κερδοσκοπικό οργανισμό που εκδίδει 6 διαφορετικές άδειες χρήσης πνευματικών δικαιωμάτων, οι οποίες επιτρέπουν την ελεύθερη διακίνηση πνευματικών έργων μέσω του Internet και ταυτόχρονα προστατεύουν τον δημιουργό τους.
Η Creative Commons (CC) είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στην επέκταση του εύρους των πνευματικών έργων που είναι διαθέσιμα για να βασιστούν σε αυτά και άλλα έργα και να μοιραστούν νόμιμα. Η οργάνωση έχει εκδώσει διάφορες άδειες πνευματικών δικαιωμάτων γνωστές ως άδειες Creative Commons. Αυτές οι άδειες επιτρέπουν στους δημιουργούς να δηλώσουν εύκολα ποια δικαιώματα διατηρούν, και ποια δικαιώματα παραμερίζουν προς όφελος άλλων δημιουργών.
Γενικά, σχετικά με τα eTwinning έργα, εφόσον πρόκειται για χρήση δημιουργιών για εκπαιδευτικούς σκοπούς, μικρές παραθέσεις πηγών μπορούν να χρησιμοποιηθούν, εφόσον η πηγή προέλευσης αναφέρεται ρητά. Εικόνες, φιλμ, ήχος και άλλο πολυμεσικό υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί εφόσον έχει δημιουργηθεί από τη σχολική μονάδα, ή αν ο ιδιοκτήτης έχει παραχωρήσει σχετική άδεια χρήσης, ή αν έχει ληφθεί από ελεύθερες πηγές, π.χ. Clip Art.
Είναι ευθύνη του συμμετέχοντα να μην παραβιάζονται τα δικαιώματα, που περιλαμβάνονται, χωρίς να περιορίζονται σε αυτά, τα πνευματικά δικαιώματα ή η πνευματική ιδιοκτησία κ.λπ. ενός άλλου ατόμου, μίας ομάδας ή οντότητας. Όλες οι εικόνες πρέπει να μην υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα, πρέπει να είναι πρωτότυπες, αλλιώς απαιτείται η άδεια του ιδιοκτήτη. Αν ο συμμετέχων αποκτήσει την άδεια από τον ιδιοκτήτη των πνευματικών δικαιωμάτων να χρησιμοποιήσει μουσική, φωτογραφίες ή εικόνες, πρέπει να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για την εν λόγω άδεια, αν αυτό ζητηθεί.
Αν κάνετε μια ενδελεχή έρευνα στον Ιστό, θα ανακαλύψετε ότι υπάρχουν sites που προωθούν εντελώς δωρεάν περιεχόμενο, όπως φωτογραφίες, τραγούδια, κείμενα και άλλα. Στόχος; Να μπορεί οποιοσδήποτε θέλει,να χρησιμοποιεί τη δουλειά ανθρώπων που -πολύ απλά- επιθυμούν να δουν τα έργα τους να κυκλοφορούν ευρέως και να γίνονται γνωστά σε εκατομμύρια χρήστες.
Για παράδειγμα, η «Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ, www.eellak. gr), στο πλαίσιο των δράσεών της για την προώθηση του Ανοιχτού Περιεχομένου, διαθέτει το ψηφιακό μουσικό ραδιόφωνο ccradio. ellak.gr». Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο site, «το ψηφιακό μουσικό ραδιόφωνο ccradio.ellak.gr είναι μια υπηρεσία που απευθύνεται κυρίως σε όσους θέλουν να αναπαράγουν δημόσια στους χώρους τους μουσική που διανέμεται ελεύθερα με άδειες Creative Commons (www. creativecommons.gr) και δεν δημιουργεί (οικονομικές) απαιτήσεις από φορείς συλλογικής διαχείρισης».
Αυτή η δυνατότητα μπορεί πιθανώς να δώσει λύσεις σε όσους αναγκάζονται να πληρώνουν κάθε χρόνο πνευματικά δικαιώματα προκειμένου να έχουν μουσική ραδιοφώνου σε καταστήματα και δημόσιους χώρους.
Αλλά και σε όσους θέλουν να βάλουν δωρεάν ραδιόφωνο σε blog ή σε site. Επίσης, η δωρεάν «κυκλοφορία» υλικού επιτρέπει στον καλλιτέχνη και το δημιουργό να επιλέγουν μόνοι τους πώς θα διαθέτουν το προϊόν τους, χωρίς να χρειάζεται μεσολάβηση.
Αλλες πηγές
Δωρεάν τραγούδια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χωρίς καμία υποχρέωση και μέσω του jamendo.com. Εδώ θα βρείτε «χύμα» τραγούδια, αλλά και κατηγοριοποιημένες επιλογές που εμφανίζονται ως «ραδιόφωνα», προκειμένου να βρίσκετε το είδος της μουσικής που θέλετε συγκεντρωμένο σε μία ιστοσελίδα.
Αλλά αν έχετε δικό σας blog ή site, δεν χρειάζεται να περιοριστείτε μόνο στη μουσική, το http://foter.com σας δίνει δωρεάν πρόσβαση σε εκατομμύρια φωτογραφίες, που μπορείτε να χρησιμοποιείτε όποτε και όσο συχνά θέλετε εσείς. Το ίδιο φυσικά κάνει και το πολύ πολύ γνωστότερο www.flickr.com, αλλά όσο περισσότερα site με υλικό ελεύθερης πρόσβασης έχετε στα «αγαπημένα» σας, τόσο το καλύτερο. Καλό σερφάρισμα!
Για περισσότερα, επισκεφθείτε (ενδεικτικά) και τα:
* http://foter.com
* www.jamendo.com
*  www.flickr.com
http://ccradio.ellak.gr/#
*  www.creativecommons.gr/?p=1566  
Περισσότερα για την σωστή και ασφαλή χρήση του διαδικτύου δείτε στο http://internet-safety.sch.gr/.


NSS( Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης) CSS( Κεντρική Υπηρεσία Υποστήριξης)




  • Κάθε χώρα που συμμετέχει έχει καθιερώσει μία δομή υποστήριξης η οποία μπορεί να απαρτίζεται από προσωπικό προερχόμενο από το Υπουργείο Παιδείας, την εθνική διαδικτυακή πύλη, την υπηρεσία Socrates ή από οποιοδήποτε άλλο επίσημο οργανισμό που εμπλέκεται στην Παιδεία. Η NSS είναι η πρώτη σας εθνική διασύνδεση με τη δράση eTwinning. Το προσωπικό είναι εξοικειωμένο με την εκπαιδευτική κατάσταση στην χώρα του, συνεπώς μπορεί να στηρίξει και να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να φέρουν εις πέρας μία δράση eTwinning. Μαζί με την CSS επιλέγουν παραδείγματα σωστής πρακτικής που δημοσιεύουν στη διαδικτυακή πύλη του eTwinning και θέτουν τα κριτήρια για τα Oscars του eTwinning. Οι περισσότερες NSS διαθέτουν τη δική τους πύλη η οποία συνδέεται με εκείνη της CSS.
Η Ελληνική Υπηρεσία eTwinning που λειτουργεί από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και το Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών
  • Η CSS αποτελείται από προσωπικό του European Schoolnet στις Βρυξέλλες, το οποίο θα συνεργαστεί με τις NSS. Παίζει κεντρικό ρόλο στον συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη δράση eTwinning και εξασφαλίζει την Ευρωπαϊκή προσέγγιση της δράσης. Παρέχει επίσης το Ευρωπαϊκό γραφείο υποστήριξης, το ανθρώπινο σημείο επαφής πίσω από τη δράση eTwinning. Αναλόγως, θα βρείτε ένα πάνελ πολύγλωσσων εκπαιδευτικών και ένα φάσμα υπηρεσιών σε απευθείας σύνδεση που συμπληρώνει τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι NSS.
Με δύο λόγια, η CSS παρέχει:
  • τη διαδικτυακή πύλη του eTwinning (http://www.etwinning.net) επίσημος ιστότοπος που προσφέρει τον τομέα εύρεσης συνεργατών και μία πλατφόρμα επικοινωνίας - που αποτελεί το σημείο επαφής ενός ανθρώπινου δικτύου και παρέχει πληροφορίες για τα σχολεία
  • μία υπηρεσία επικοινωνίας - υπεύθυνη για τα δελτία τύπου και έντυπο υλικό που βοηθούν στην προώθηση και στην πληροφόρηση σχετικά με τη δράση eTwinning
  • ένα γραφείο υποστήριξης για τους εκπαιδευτικούς - που απαντά στις ερωτήσεις των εκπαιδευτικών και είναι σε άμεση επαφή μαζί τους στις μητρικές τους γλώσσες μέσω email και chat, ενθαρρύνει και υποστηρίζει τους εκπαιδευτικούς, διακρίνει τις ανάγκες εξάσκησής τους και παρακολουθεί την πρόοδο των συνεργασιών του
  • eTwinning.1. Λογισμικό ανοιχτού και ελεύθερου κώδικα

Πολυμέσα

  • amaroK: Προηγμένη εφαρμογή αναπαραγωγής αρχείων ήχου, Αποτελεί τμήμα του πακέτου εφαρμογών KDE Edutainment Project και εγκαθίσταται μαζί με αυτό.
  • Audacity: Πρόγραμμα για την ηχογράφηση και την επεξεργασία ήχων.
  • Blender: Πακέτο εφαρμογών δημιουργίας γραφικών τριών διαστάσεων υψηλής ποιότητας, ταινιών κ.ά.
  • Easy Java Simulations: Εργαλείο λογισμικού που σχεδιάστηκε για να κατασκευάζει προσομοιώσεις με τον Η/Υ.
  • Jahshaka: Πρόκειται για πλήρες σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου, δημιουργίας κινούμενων εικόνων, σύνθεσης εφέ κ.ά.
  • K3b: Εφαρμογή αντιγραφής CD και DVD για συστήματα Linux, βελτιστοποιημένη για το περιβάλλον KDE. Παρέχει ιδιαίτερα εύχρηστο και φιλικό γραφικό περιβάλλον.
  • Kaffeine Player: Εφαρμογή αναπαραγωγής πολυμέσων. Υποστηρίζει όλα τα είδη αρχείων πολυμέσων, καθώς και αναμετάδοση ψηφιακής εικόνας. Αποτελεί τμήμα του πακέτου εφαρμογών KDE Edutainment Project και εγκαθίσταται μαζί με αυτό.


Παρουσιάσεις

  • Cmap Tools: Απλό στη χρήση λογισμικό για τη δημιουργία εννοιολογικών χαρτών.


Κουίζ

  • Anagramarama: Πρόκειται για ένα παιχνίδι λέξεων. Σκοπός είναι ο παίχτης από ένα σύνολο γραμμάτων να βρει όσο το δυνατόν περισσότερες λέξεις.
  • Asymptopia Crossword Builder: Εφαρμογή για τη δημιουργία σταυρόλεξων με μαθηματικές πράξεις.
  • Blokken: Εφαρμογή που στοχεύει στη διευκόλυνση της μελέτης των παιδιών μετατρέποντάς την σε διασκέδαση. Χρησιμοποιεί αρχεία μαθήματος τα οποία μπορούν να δημιουργηθούν με οποιονδήποτε επεξεργαστή κειμένου.
  • CyberTester: Web εφαρμογή που επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς τη δημιουργία τεστ, εξετάσεων και εργασιών που αποτελούνται από ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής.
  • Keduca: Εργαλείο δημιουργίας τυποποιημένων τεστ. Βασίζεται στην ιδέα των πολλαπλών βάσεων δεδομένων με ερωτήσεις και απαντήσεις που εισάγονται από διάφορους χρήστες και διαμοιράζονται μέσω του Διαδικτύου. Το πρόγραμμα αυτό βασίζεται στο διαχειριστή αρχείων (file manager) Konqueror του KDE.
  • KWordQuiz: Εργαλείο εκμάθησης λεξιλογίου σε διάφορες γλώσσες, τύπου flashcard. Ο χρήστης μπορεί να κάνει επαναλήψεις στις λέξεις που επιθυμεί μέσω τεστ πολλαπλής επιλογής, ερωταπαντήσεων, συμπλήρωσης κενών διαστημάτων κλπ. Αποτελεί τμήμα του πακέτου εφαρμογών KDE Edutainment Project και εγκαθίσταται μαζί με αυτό.


Ζωγραφική / Επεξεργασία εικόνας

  • Developer"s Image Library (DevIL): Η εφαρμογή (γνωστή και με το όνομα OpenIL) είναι επί της ουσίας βιβλιοθήκη, η οποία επιτρέπει τη μεταφόρτωση, την αποθήκευση, τη μετατροπή και το φιλτράρισμα πολλών ειδών αρχείων εικόνας.
  • Figurine: Εργαλείο δημιουργίας γραφικών και διαγραμμάτων.
  • Gimp: Λογισμικό για επεξεργασία φωτογραφιών, σύνθεση και δημιουργία εικόνων.
  • Inkscape: Πρόκειται για πληρέστατο λογισμικό επεξεργασίας εικόνων, που προσφέρει στους χρήστες πλήθος λειτουργιών και υποστηρίζει πάρα πολλούς διαφορετικούς τύπους αρχείων.
  • Jahshaka: Πρόκειται για πλήρες σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου, δημιουργίας κινούμενων εικόνων, σύνθεσης εφέ κ.ά.
  • kalbum: Εφαρμογή δημιουργίας album φωτογραφιών με εύχρηστο περιβάλλον χρήστη, που δίνει τη δυνατότητα εξαγωγής των albums σε HTML σελίδες. Αποτελεί τμήμα του πακέτου εφαρμογών KDE Edutainment Project και εγκαθίσταται μαζί με αυτό.
  • Kavlon Coloring Book: Πρόκειται για εφαρμογή που λειτουργεί ως βιβλίο ζωγραφικής για παιδιά. Οι χρήστης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την επιθυμητή εικόνα και εν συνεχεία να τη ζωγραφίσει.
  • KolourPaint: Εύχρηστη εφαρμογή ζωγραφικής. Αποτελεί τμήμα του πακέτου εφαρμογών KDE Edutainment Project και εγκαθίσταται μαζί με αυτό.

Εφαρμογές Γραφείου

  • AbiWord: Πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου. Αποτελεί μέρος του πακέτου εφαρμογών γραφείου Gnome Office.
  • Dia: Πρόγραμμα για την κατασκευή διαγραμμάτων (UML. ER. Network Diagrams κ.ά.).
  • italc: Εφαρμογή ανοικτού κώδικα για τη διαχείριση μαθημάτων σε σχολικό εργαστήριο υπολογιστών (επίδειξη οθόνης, κλείδωμα υπολογιστών μαθητών, remote control και άλλα πολλά). Υποστηρίζει Linux και Windows 2000/XP (Vista στήριξη θα έρθει) και μάλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μικτά περιβάλλοντα! Η τελευταία έκδοση έχει εξελληνιστεί από το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. ΛΑΡΙΣΑΣ.
  • JWebPresenter: Πρόκειται για ένα δικτυακό σύστημα παρουσιάσεων. Αποτελεί μια επέκταση των αγαπημένων εργαλείων παρουσίασης, όπως του MagicPoint και του Impress. Είναι χρήσιμο για μάθηση από απόσταση, συσκέψεις, συνέδρια. Χρησιμοποιεί εικόνες bitmap για να αποφύγει προβλήματα συμβατότητας.
  • Koffice: Ένα ολοκληρωμένο πακέτο εφαρμογών γραφείου για το περιβάλλον KDE. Περιλαμβάνει τα εξής προγράμματα: Kword, spread. Kpresenter, Kchart, Karbon14, Krita, Kexi, Kformula, Kugar και Kivio.
  • NeoOffice: Νέα έκδοση των εφαρμογών γραφείου OpenOffice.org για λειτουργικά συστήματα Mac OS X.
  • ocre: Πρόγραμμα οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων. Μπορεί να διαβάσει κείμενα που έχουν αποθηκευτεί ως εικόνες.
  • OpenOffice: Ολοκληρωμένο πακέτο εφαρμογών γραφείου. Περιλαμβάνει επεξεργαστή κειμένου, πρόγραμμα διαχείρίσης υπολογιστικών φύλλων και εφαρμογές συγγραφής παρουσιάσεων, σχεδίασης και διαχείρισης βάσεων δεδομένων.

Εργαλεία Internet

  • CensorNet: Πρόγραμμα για τη διαχείριση, την επίβλεψη και την καταγραφή της κίνησης ενός τοπικού δικτύου.
  • DansGuardian: Πρόκειται για ένα φίλτρο περιεχομένου Διαδικτύου.
  • Evolution: Πρόκειται γαι εφαρμογή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας για την επιφάνεια εργασίας GNOME, ενώ παράλληλα περιλαμβάνει ημερολόγιο και πρόγραμμα διαχείρισης επαφών.
  • Galeon: Γρήγορος φυλλομετρητής δικτύου, με απλή διεπαφή, βασισμένος στο gecko (μηχανή διάταξης του Mozilla).
  • KioskBrowser: Πλοηγός Διαδικτύου βασισμένος στη μηχανή πλοήγησης KHTML. Πραγματοποιεί περιήγηση μεταξύ HTML σελίδων, ενώ διαθέτει και ενσωματωμένο πληκτρολόγιο για υπολογιστές που έχουν οθόνη αφής. Αποτελεί τμήμα του πακέτου εφαρμογών KDE Edutainment Project και εγκαθίσταται μαζί με αυτό.
  • KYIM: Εφαρμογή άμεσου μηνύματος (Instant Messenger), αποτελεί τμήμα του πακέτου εφαρμογών KDE Edutainment Project και εγκαθίσταται μαζί με αυτό για το περιβάλλον KDE.
  • Mozilla Firefox: Πρόκειται για ιδιαίτερα δημοφιλή μηχανή πλοήγησης του Διαδικτύου. Κύριο χαρακτηριστικό της εφαρμογής είναι η ιδιαίτερα εύχρηστη πλοήγηση μέσω καρτελών, ενώ παράλληλα διαθέτει ενσωματωμένη μπάρα αναζήτησης.
Τηλεκπαίδευση
  • KEWL: Πλήρες σύστημα διαχείρισης μαθημάτων. Περιλαμβάνει πολλά εργαλεία χρήσιμα για τη μάθηση μέσω διαδικτύου.
  • LAMS: Σύστημα σχεδίασης, διαχείρισης και διανομής δραστηριοτήτων μάθησης.
  • LON-CAPA: Πρόκειται για ένα πλήρες σύστημα διαχείρισης μαθημάτων.
  • Manhattan Virtual Classroom: Πρόκειται για ένα σύστημα διαχείρισης μαθημάτων. Δεν απαιτείται βάση δεδομένων για τη λειτουργία του. Είναι επιλεγμένη πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης από το Western New England College.
  • Middle School Homework Page: Πρόκειται για εφαρμογή που επιτρέπει την ηλεκτρονική παράδοση των εργασιών των μαθητών. Είναι ιδιαίτερα εύχρηστη και περιλαμβάνει διεπαφές διαχειριστη, καθηγητή και μαθητή.
  • Moodle: Σύστημα διαχείρισης μαθημάτων (CMS) που βοηθάει τους εκπαιδευτικούς να κάνουν αποδοτικές κοινότητες μάθησης.
  • NEW: Είναι ένα σύνολο εργαλείων κατάλληλων για τη διδασκαλία μέσω Internet. Προσφέρει δυνατότητα τηλε-συνδιάσκεψης
  • OLAT: Σύστημα διαχείρισης μάθησης (LMS), γραμμένο εξ' ολοκλήρου σε Java και μεταξύ άλλων υποστηρίζει το πρότυπο SCORM, αλλά και το πρωτόκολλο ταυτοποίησης Shibboleth.
  • OLMS: Πρόκειται για ένα σύστημα διαχείρισης μάθησης.
  • Open eClass: Ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικών μαθημάτων
  • Ekiga: Εφαρμογή για τηλεδιάσκεψη και VoIP. Πρόκειται για το πρώην GnomeMeeting. Υποστηρίζει τα πρωτόκολλα SIP και H.323.
  • Eledge: Λογισμικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη ενός μαθήματος μέσω διαδικτύου, κάνοντας προσβάσιμο το υλικό του στους μαθητές.
  • ePresence: To ePresence Interactive Media software είναι ένα σύστημα συλλογής περιεχομένου, αρχειοθέτησης και παρουσίασης με τη χρήση video και συγχρονισμένων μέσων παρουσίασης μέσω του Διαδικτύου.
  • eXe: XHTML κειμενογράφος κατάλληλος για τηλεκπαίδευση. Είναι σχεδιασμένος για να βοηθά καθηγητές που δε γνωρίζουν HTML ή XML να σχεδιάζουν, να αναπτύσσουν και να δημοσιεύουν εκπαιδευτικό υλικό στο διαδίκτυο.
  • Fle3: Εφαρμογή τηλεκπαίδευσης. Πρόκειται για εξυπηρετητή λογισμικού, όπου μπορούν οι μαθητές και οι καθηγητές να βάζουν έγγραφα. αρχεία κ.α., να τα οργανώνουν σε φακέλους και να τα μοιράζονται με άλλους.
  • Ganesha: Σύστημα διαχείρισης μάθησης (LMS). Υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας του καθηγητή με τους μαθητές μέσω της κοινότητας συζητήσεων ή με το εσωτερικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Ο εκπαιδευτικός μπορεί επίσης να βλέπει τα αρχεία που του στέλνουν οι μαθητές κ.α.



Λογισμικό σχετικό με μαθήματα


Πληροφορική

  • Anjuta DevStudio: Περιβάλλον ανάπτυξης για τις γλώσσες προγραμματισμού C και C++ που λειτουργεί στο περιβάλλον Gnome του Linux.
  • BASIC-256: Πρόκειται για ιδιαίτερα απλό περιβάλλον ανάπτυξης της γλώσσας προγραμματισμού Basic, σχεδιασμένο έτσι ώστε να διευκολύνει την εκμάθηση των βασικών κανόνων του προγραμματισμού.
  • CodeApplet: Πρόκειται για ένα σύστημα πελάτη-εξυπηρετητή χρήσιμο για τη διδασκαλία προγραμματισμού online. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε γλώσσα προγραμματισμού. Υποστηρίζει πολλές συνεδρίες. Κάθε συνεδρία περιλαμβάνει έναν editor τον οποίο διαχειρίζεται ένας χρήστης, ενώ οι υπόλοιποι χρήστες της συνεδρίας παρακολουθούν.
  • Dev-C++: Περιβάλλον ανάπτυξης (IDE) για τις γλώσσες προγραμματισμού C και C++.



Ανάγνωση

  • Blokken: Εφαρμογή που στοχεύει στη διευκόλυνση της μελέτης των παιδιών μετατρέποντάς την σε διασκέδαση. Χρησιμοποιεί αρχεία μαθήματος τα οποία μπορούν να δημιουργηθούν με οποιονδήποτε επεξεργαστή κειμένου.
  • Hopify: Πρόγραμμα για την εξάσκηση του μαθητή στην ανάγνωση.
  • KLearnSpelling: Εφαρμογή που βοηθάει μαθητές να μάθουν λέξεις και ορθογραφία.
  • KLettres: Εφαρμογή για τη διδασκαλία του αλφαβήτου και του συλλαβισμού σε διάφορες γλώσσες. Επίσης χρησιμοποιείται για την εξοικείωση των μικρών μαθητών με το πληκτρολόγιο.
  • Lexi: Dict client που επίσης εξυπηρετεί ως προσωπικός εκπαιδευτής λεξιλογίου. Περιέχει ορισμούς και λίστα λέξεων που ζητούνται συχνότερα. Η διεπαφή του είναι δομημένη έτσι ώστε να είναι γρήγορο και εύκολο και βασικά του χαρακτηριστικά είναι η εμφάνιση συνώνυμων, μεταφορά και απόθεση ζητούμενων λέξεων και υπόδειξη ορθογραφίας.
  • Linux Letters and Numbers: Παιχνίδι για την εκμάθηση γραμμάτων, αριθμών και συλλαβισμού από μικρά παιδιά.
  • Lletters: Παιχνίδι που βοηθάει τα παιδιά άνω των 2 ετών στην εκμάθηση των γραμμάτων και των αριθμών και τα μεγαλύτερα στη βελτίωση της ορθογραφίας και του συλλαβισμού.
  • Spelling activities: Πρόγραμμα για την εκμάθηση συλλαβισμού από παιδιά Δημοτικού.

Αστρονομία

  • 3D Planetarium: Πρόγραμμα για την απεικόνιση του ηλιακού συστήματος σε πραγματικό χρόνο. Συγκεκριμένα απεικονίζονται πλανήτες. δορυφόροι, καθώς και μεγάλος αριθμός αστερισμών. Ο χρήστης μπορεί να εστιάσει σε οποιοδήποτε ουράνιο σώμα και να το παρατηρήσει σαν να χρησιμοποιούσε τηλεσκόπιο.
  • Astronomia: Πλατφόρμα για το μάθημα της Αστρονομίας με υποστήριξη plug-ins. Περιέχει επίσης σχετική βιβλιοθήκη και γραφικό περιβάλλον.
  • Celestia: Προσομοιωτής διαστήματος τριών διαστάσεων που παρέχει στο χρήστη τη δυνατότητα να περιηγείται στο ηλιακό σύστημα και σε διάφορα άλλα συστήματα ή γαλαξίες. Υπάρχει η δυνατότητα προσομοίωσης και απεικόνισης πάνω από 100.000 αστεριών και 100 ηλιακών συστημάτων.
  • Easy Java Simulations: Εργαλείο λογισμικού που σχεδιάστηκε για να κατασκευάζει προσομοιώσεις με τον Η/Υ.
  • Gnome Predict: Πρόγραμμα παρακολούθησης τεχνητών δορυφόρων σε πραγματικό χώρο. Ο χρήστης μπορεί να βλέπει τους δορυφόρους υπό μορφή καταλόγων ή ακόμη και σε χάρτες, στους οποίους απεικονίζονται και οι περιοχές κάλυψής τους. Η εφαρμογή,γνωστή και ως gpredict αποτελεί πρόγραμμα του ολοκληρωμένου πακέτου λογισμικού Ground Station.


Βιβλιοθηκονομικές Εφαρμογές

  • Alexandria: Εφαρμογή διαχείρισης συλλογής βιβλίων.
  • BookBase: Εφαρμογή αποθήκευσης πληροφοριών για συλλογή βιβλίων, σύμφωνα με τον μοναδικό αριθμό ISBN. Η έρευνα πραγματοποιείται σύμφωνα με: τίτλο, όνομα συγγραφέα, εκδόσεις, copyright, εκδότη, είδος εξωφύλλου και τιμή. Επίσης γίνεται επεξεργασία ή διαγραφή εγγραφών και εκτύπωση αναφοράς συλλογής.
  • BookDB: Βάση δεδομένων για καταχώρηση συλλογής βιβλίων. Η αναζήτηση πραγματοποιείται σύμφωνα με τίτλο, συγγραφέα, εκδότη, ISBN και αριθμό του τεκμηρίου στον κατάλογο και προσφέρει τη δυνατότητα επεξεργασίας και διαγραφής εγγραφών.
  • BookLib: Λογισμικό που βοηθάει στη διαχείριση συλλογής βιβλίων. Ανακτά πληροφορίες συγγραφέα/ τίτλου βασισμένες στο ISBN του τεκμηρίου και τις αποθηκεύει σε μια βιβλιοθήκη, την οποία μπορεί να την επεξεργαστεί ο χρήστης.
  • ebony: Εφαρμογή καταχώρισης και οργάνωσης των ηλεκτρονικών βιβλίων που διαθέτει κάποιος χρήστης στη συλλογή του.
  • eBookCollector: Πρόγραμμα για τη διαχείριση συλλογής βιβλίων. Κύρια χαρακτηριστικά του η σύνθετη αναζήτηση και η πληθώρα των κατηγοριών των βιβλίων που περιλαμβάνει.


Βιολογία

  • Adun: Εφαρμογή μοριακής προσομοίωσης.
  • BioJava: Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο χρησιμεύει στην επεξεργασία βιολογικών δεδομένων.
  • NeoBio: Πρόκειται για μια Java βιβλιοθήκη για τους υπολογιστικούς αλγόριθμους βιολογίας. Η τρέχουσα έκδοση αποτελείται κυρίως από ακολουθία αλγορίθμων όπως οι κλασικές δυναμικές μέθοδοι προγραμματισμού των Needleman και Wunsch και Waterman.
  • Populations: Πρόκειται για λογισμικό σχετικό με τη γενετική.

 

Γεωγραφία

  • DLESE: Ψηφιακή βιβλιοθήκη που υποστηρίζει τη διδασκαλία και την εκμάθηση θεμάτων που αφορούν τον Πλανήτη.
  • Earth3d: Πρόγραμμα για την απεικόνιση της γης ως τρισδιάστατης σφαίρας. Ο χρήστης μπορεί να ζουμάρει στη σφαίρα έτσι ώστε να εμφανίζονται λεπτομέρειες, π.χ. πόλεις. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει τεράστια σύνολα δεδομένων που μπορούν να φορτωθούν από το Διαδίκτυο.
  • fracplanet: Εφαρμογή για την προβολή τυχαία δημιουργημένων τμημάτων πλανητών, που περιλαμβάνουν βουνά, ωκεανούς, ποτάμια κτλ.
  • Geo: Παγκόσμιος Άτλας και εγκυκλοπαίδεια για παρουσίαση χαρτών, με δυνατότητα εγκατάστασης σε προσωπικό υπολογιστή ή κεντρικό server και πρόσβασης μέσω browser.
  • GMT: Είναι μια συλλογή από 60 περίπου εργαλεία για διαχείριση γεωγραφικών και Καρτεσιανών σετ δεδομένων. Περιλαμβάνει πληροφορίες και δεδομένα για ακτές, ποτάμια, σύνορα κ.α.
  • Gnome Predict: Πρόγραμμα παρακολούθησης τεχνητών δορυφόρων σε πραγματικό χώρο. Ο χρήστης μπορεί να βλέπει τους δορυφόρους υπό μορφή καταλόγων ή ακόμη και σε χάρτες, στους οποίους απεικονίζονται και οι περιοχές κάλυψής τους. Η εφαρμογή,γνωστή και ως gpredict αποτελεί πρόγραμμα του ολοκληρωμένου πακέτου λογισμικού Ground Station.


Γλώσσα

  • Anagramarama: Πρόκειται για ένα παιχνίδι λέξεων. Σκοπός είναι ο παίχτης από ένα σύνολο γραμμάτων να βρει όσο το δυνατόν περισσότερες λέξεις.
  • Atlantida: Πρόκειται για πολύγλωσσο λεξικό το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 310.000 λήμματα.
  • Dictation: Εργαλείο ιστού δημιουργίας μεταφράσεων και υπαγόρευσης κειμένων. Οι λέξεις/προτάσεις αποθηκεύονται από το δάσκαλο σε μία SQL βάση δεδομένων. Ο δάσκαλος επιλέγει κάποιες από λέξεις/φράσεις για υπαγόρευση στους μαθητές, οι οποίοι πρέπει να συμπληρώσουν τυχόν κενά.
  • Ding: Ηλεκτρονικό γερμανο-αγγλικό λεξικό με περίπου 163.000 λήμματα.
  • Festival: Πρόγραμμα που διαθέτει ένα γενικό πλαίσιο για την κατασκευή συστημάτων σύνθεσης λόγου, περιλαμβάνοντας και παραδείγματα.
  • GNU Aspell: Πρόγραμμα ελέγχου ορθογραφίας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε μόνο του είτε να ενσωματωθεί ως βιβλιοθήκη. Υποστηρίζει και έλεγχο κειμένων γραμμένων με UTF encoding.
  • Gretools: Συλλογή προγραμμάτων που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της γνώσης των χρηστών σε θέματα λεξιλογίου. Η εφαρμογή αποτελείται από κουίζ εύρεσης συνωνύμων και παιχνίδια εύρεσης λέξεων σε γραμμή εντολών.


Έρευνα

  • Easy Java Simulations: Εργαλείο λογισμικού που σχεδιάστηκε για να κατασκευάζει προσομοιώσεις με τον Η/Υ.

Ηλεκτρονική - Ηλεκτρολογία

  • Electric: Πλήρες σύστημα αυτοματοποιημένης ηλεκτρονικής σχεδίασης και προσομοίωσης κυκλωμάτων.
  • KLogic: Εργαλείο προσομοίωσης ψηφιακών κυκλωμάτων για το KDE. Παρέχει έναν εύκολο τρόπο δημιουργίας κυκλωμάτων. Αποτελεί τμήμα του πακέτου εφαρμογών KDE Edutainment Project και εγκαθίσταται μαζί με αυτό.
  • Oregano: Πρόγραμμα για την προσομοίωση ηλεκτρικών κυκλωμάτων.
  • pcb: Εργαλείο για την επεξεργασία πινάκων τυπωμένων κυκλωμάτων.
  • TkGate: Προσομοιωτής ψηφιακής σχεδίασης με γραφικό επεξεργαστή. Υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα ηλεκτρονικών στοιχείων και περιλαμβάνει βοηθητικά εγχειρίδια και παραδείγματα.
  • Vipec: Πρόγραμμα για την ανάλυση υψηλής συχνότητας γραμμικών, ηλεκτρικών κυκλωμάτων - δικτύων.

 

Κοινωνικές επιστήμες

  • Mars Simulation Project: Είναι ένα πρόγραμμα για τη δημιουργία προσομοίωσης μιας μελλοντικής αποστολής στον πλανήτη Άρη.

Μαθηματικά

  • Grace: Πρόγραμμα για σχεδιασμό γραφικών παραστάσεων.
  • Graph: Εφαρμογή για τη σχεδίαση μαθηματικών γραφικών παραστάσεων σε σύστημα συντεταγμένων. Παράλληλα, ο χρήστης μπορεί να εφαρμόσει διάφορους μαθηματικούς υπολογισμούς στις γραφικές παραστάσεις.
  • GraphCalc: Πρόκειται για μία αριθμομηχανή με γραφική διεπαφή. Είναι ένα ολοκληρωμένο εργαλείο μαθηματικών που χρησιμοποιείται από την εισαγωγή απλών αριθμητικών πράξεων, έως σύνθετη στατιστική ανάλυση.
  • gretl: Πρόκειται για ένα πακέτο λογισμικού κατάλληλο για οικονομετρικές αναλύσεις.
  • Hessian Gtk: Μαθηματικό πρόγραμμα που επιτρέπει την εύρεση τοπικού ελάχιστου και μέγιστου μιας συνάρτησης δεύτερου βαθμού, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Hessian matrix.
  • Internet Mathematics Assessment System (IMathAS): Δικτυακό σύστημα για εξετάσεις και εργασίες μαθηματικών, παρόμοιο με το WebWork και το WIMS.
  • Kalamaris: Πακέτο λογισμικού για τα Μαθηματικά. Χρησιμοποιείται για την επίλυση μαθηματικών προβλημάτων και βασικά χαρακτηριστικά του είναι ο ορισμός συναρτήσεων, οι γραφικές παραστάσεις συναρτήσεων, η υποστήριξη πινάκων, η επίλυση διαφορικών εξισώσεων με διάφορες μεθόδους κλπ.

Μουσική

  • KLearnNotes2: Είναι μία εφαρμογή για την εκμάθηση των φθόγγων της ευρωπαϊκής μουσικής.
  • LilyPond: Πρόκειται για εργαλείο σύνθεσης μουσικής με νότες. Μετατρέπει τις παρτιτούρες σε αρχεία ήχου ή αντίστροφα. Η εισαγωγή δεδομένων γίνεται από περιβάλλον text. Ως γραφικό περιβάλλον για το LilyPond λειτουργεί το πρόγραμμα Denemo.
  • Montessori Bells: Στόχος αυτού του προγράμματος είναι να βοηθήσει τα παιδιά να διακρίνουν τους ήχους.
  • MTE - Music Theory Environment: Πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα στο σπουδαστή της μουσικής να βρίσκει σχέσεις μεταξύ συγχορδιών, διαστημάτων και κλιμάκων με αυτοματοποιημένο τρόπο.
  • NoteEdit: Πρόγραμμα επεξεργασίας της μουσικής σημειολογίας. Στον επεξεργαστή εισάγονται αρχεία ήχου (MIDI) και TSE3. Τα εξαγόμενα αρχεία μπορεί να είναι MIDI, MusiXTeX, LilyPond, PMX, MUP και TSE3.
  • Rosegarden: Επαγγελματικό πρόγραμμα ήχου, με το οποίο μπορεί να γίνει σύνθεση και επεξεργασία μουσικής, ενώ περιλαμβάνει και κειμενογράφο για τη δημιουργία και την επεξεργασία παρτιτούρων.
  • Score Reading Trainer: Το πρόγραμμα αυτό παράγει τυχαίες μουσικές παρτιτούρες με βάση παραμέτρους που εισάγει ο χρήστης. Τα πλήκτρα του πληκτρολογίου αντιστοιχούν σε νότες και ο χρήστης πρέπει να πατήσει το κατάλληλο πλήκτρο με βάση τις νότες που βλέπει στις παρτιτούρες.
  • Xmms: Πρόγραμμα αναπαραγωγής πολυμέσων για συστήματα Unix. Μπορεί να αναπαράγει αρχεία MP3, MOD"s, WAV κ.α.


Φυσική

  • NumericalChameleon: Μετατρέπει αριθμούς με ακρίβεια. Η τελευταία έκδοση περιλαμβάνει περισσότερες από 3.200 μονάδες μέτρησης σε 81 κατηγορίες.
  • Oregano: Πρόγραμμα για την προσομοίωση ηλεκτρικών κυκλωμάτων.
  • pcb: Εργαλείο για την επεξεργασία πινάκων τυπωμένων κυκλωμάτων.
  • Physics 3D: Απλό πρόγραμμα προσομοίωσης φυσικών φαινομένων. Προσομοιώνει τις αλληλεπιδράσεις της βαρύτητας των πλανητών, την ορμή τους και διάφορα άλλα μεγέθη που αφορούν τις κινήσεις τους.
  • Physics Education Software: Πρόγραμμα διδασκαλίας φυσικής



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου