Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Και η Βία Συνεχίζεται


Με αφορμή το θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσούλη, οπαδού του Εθνικού Πειραιώς που άφησε την τελευταία του πνοή στην μονάδα εντατικής θεραπείας του στρατιωτικού νοσοκομείου <<401>> , ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός ανακοίνωσε  την αναβολή όλων των επίσημων αναμετρήσεων στις εθνικές διοργανώσεις των ομαδικών αθλημάτων της περασμένης αγωνιστικής. Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει… << Ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη του Κώστα Κατσούλη, ο οποίος έχασε τη ζωή του πέφτοντας θύμα οπαδικής βίας, με απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού και Πολιτισμού Γιάννη Ανδριανού  αναβάλλονται όλοι οι επίσημοι αγώνες των εθνικών οργανώσεων των ομαδικών αθλημάτων της προσεχούς αγωνιστικής>>


Ο 46χρονος  απεβίωσε τα ξημερώματα στις 29 Σεπτεμβρίου καθώς δε μπόρεσε ποτέ να συνέλθει από τις εγκεφαλικές βλάβες που του προκάλεσαν οι οπαδοί του Ηρόδοτου, σε αγώνα Γ΄ εθνικής που έγινε πριν 3 εβδομάδες στην Κρήτη.

Γιατί όμως στην Ελλάδα του 21ου να έχουμε τέτοια φαινόμενα,  σε μια χώρα που γέννησε τον πολιτισμό και την αθλητική άμιλλα;

Εξηγήσεις μπορούν να δοθούν χωρίς όμως να δικαιολογούν αυτές τις καταστάσεις. Καταρχήν μπορεί να ευθύνεται η φτώχεια με την έννοια της δυσκολίας απόκτησης κάποιων βασικών καταναλωτικών αγαθών που δημιουργεί αισθήματα κατωτερότητας και ανισότητας. Αν στο γεγονός αυτό προσθέσουμε τους χρήστες ναρκωτικών, όσους ζουν στο περιθώριο και όσους έχουν χάσει τις ηθικές τους αξίες, όπως οι κλέφτες και οι απατεώνες, καταλήγουμε στο ότι έχουμε ένα μεγάλο απόθεμα ανθρώπωνμε αποκλίνουσα συμπεριφορά.

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι ο αθλητισμός, πέρα από τη ψυχαγωγία- που μόνο αυτό έπρεπε να προσφέρει- συντελεί στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού ο οποίος ενισχύεται μέσα από τη διακίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών. Έτσι οι παίκτες και οι προπονητές αισθάνονται την πίεση των οπαδών, η οποία ύστερα από μια αποτυχία μπορεί  να προκαλέσει το θυμό τους και την εξαγρίωσή τους.

Αυτό όμως είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει σύντομα ,αλλιώς θα έχουμε τραγικά γεγονότα  όπως και το παραπάνω. Γι’αυτό το λόγο οι αρμόδιοι πρέπει να λάβουν κάποια μέτρα ώστε να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τον χουλιγκανισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί  η Τραγωδία του Χέιζελ στις 29  Μαΐου του 1985. Περίπου μια ώρα πριν από την έναρξη του τελικού για το Κύπελλο Πρωταθλητριών ανάμεσα στην Λίβερπουλ και στη Γιουβέντους οι οπαδοί της Λίβερπουλ παραβίασαν ένα κιγκλίδωμα και επιτέθηκαν στους οπαδούς της Γιουβέντους με αποτέλεσμα τον θάνατο οπαδών και των δύο ομάδων. Ωστόσο το παιχνίδι διεξήχθει κανονικά για να μην υπάρξει περαιτέρω βία.

Όμως, Το γεγονός ότι υπαίτιοι της τραγωδίας υπήρξαν οι οπαδοί της αγγλικής ομάδας, οδήγησε την τότε πρωθυπουργό της Αγγλίας Μάργκαρετ Θάτσερ , σε συνεννόηση με την ΟΥΕΦΑ , στην απόφαση να αποκλείσει για 5 χρόνια όλους τους αγγλικούς συλλόγους από τις διοργανώσεις των ευρωπαϊκών κυπέλλων, με εξαίρεση τη Λίβερπουλ, η οποία αποκλείστηκε για 6 χρόνια. Επίσης, μικρότερη τιμωρία επιβλήθηκε και στη Γιουβέντους, η οποία υποχρεώθηκε να δώσει ορισμένους εντός έδρας αγώνες στην επόμενη διοργάνωση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, κεκλεισμένων των θυρών.

Πιστεύω πως δεν είναι ανάγκη να συμβεί μία τραγωδία στη χώρα μας για να σταματήσει η βία. Θα ήταν καλό αν όλοι μαζί προσπαθούσαμε να λύσουμε και αυτό το πρόβλημα καθώς πολλές είναι οι φορές που έχουμε αποδείξει ότι ενωμένοι μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα…

-Δημήτρης Κομητούδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου