Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Πώς γιορτάζουν οι Ευρωπαίοι το Πάσχα;










      


 Οσο πιο κοντά ερχόμαστε στο Πάσχα. Μικροί και μεγάλοι  γεμίζουν τα μαγαζιά αγοράζοντας δώρα. Πάλι τα αυγά θα βαφούν κόκκινα και όλη η γειτονιά θα μυρίσει τσουρέκι. Όλοι ανυπομονούν να δουν ποιος θα βγει και φέτος νικητής στο τσούγκρισμα των αβγών. Όπως συνήθως στην Ελλάδα οι περισσότεροι συνηθίζουν να πηγαίνουν στα χωριά τους και δεν έχουν και άδικο, αφού έτσι τους προσφέρεται η ευκαιρία να φύγουν έστω και για λίγο από τα «κλουβιά» τους. Υπάρχει όμως και ένας άλλος λόγος που πολλοί αφήνουν το «κλεινόν άστυ». Σε πολλά μέρη σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο αναβιώνουν διάφορα έθιμα που κάνουν μικρούς και μεγάλους να ανυπομονούν. 

Αυτό που δεν ξέρουν ίσως οι περισσότεροι  από εμάς είναι ότι και στις Σέρρες αναβιώνουν  κάποια έθιμα του Πάσχα. Για παράδειγμα, τη Μεγάλη Παρασκευή  στη Μονή του Προφήτη Ηλία, στο Άγιο  Πνεύμα Σερρών, αναβιώνει το έθιμο της αποκαθήλωσης του Κυρίου. Ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος, με συνοδεία από ιερείς και κρατώντας λάβαρα και εξαπτέρυγα, οδηγείται στον ιερό λόφο, όπου θυμίζει απόλυτα το λόφο του Γολγοθά. Πάνω στον πετρόχτιστο λόφο, βρίσκεται ο Εσταυρωμένος. Το σκηνικό συγκλονίζει τον κάθε επισκέπτη. Ιερείς και πιστοί προσεύχονται και με μεγάλη ευλάβεια κατεβάζουν τον Κύριο από τον σταυρό. Αφού τον μυρώσουν, τυλίγουν το σώμα του σε άσπρο σεντόνι και το μεταφέρουν στον Τάφο, που έχει κατασκευαστεί, για το σκοπό αυτό, λίγα μέτρα πιο κάτω. Έπειτα, κλείνουν την είσοδο με μια μαρμάρινη πέτρα και τη σφραγίζουν με βουλοκέρι και κορδέλες. Την άλλη μέρα, ξημερώνοντας το Μεγάλο Σάββατο, πηγαίνουν να ανοίξουν τον Τάφο και να πάρουν το Σώμα του Χριστού βγάζοντας στη θέση του την εικόνα της Αναστάσεως. Ο Τάφος θα μείνει ανοιχτός όλη την υπόλοιπη χρονιά.
Ένα, επίσης, εντυπωσιακό έθιμο γίνεται  την Κυριακή του Πάσχα στην Καστανούσα του δήμου Κερκίνης. Πρόκειται για το ποντιακό πασχαλινό έθιμο «αβγομαχίες». Οι διαγωνιζόμενοι   παίρνουν άσπρα αυγά και αφού τα «ακούσουν»  χτυπώντας τα ελαφρά, και περιεργαστούν το                                                                                                                                                                                                                      σχήμα τους, επιλέγουν τελικά το πιο γερό,  κατά την γνώμη τους, και η αβγομαχία ξεκινά. Ο κάθε συμμετέχων έχει στην διάθεση του 30 αβγά και νικητής αναδεικνύεται αυτός που έχει τα λιγότερα σπασμένα αβγά.



Εξίσου , όμως εντυπωσιακά είναι τα έθιμα και   στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στην Χίο, ο ρουκετο-πόλεμος , έχει τις ρίζες του στην τουρκική κατοχή. Αρχικά, οι κάτοικοι των ενοριών του    Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής, εκκλησιών που βρίσκονται αντικριστά, φτιάχνουν αυτοσχέδια κανονάκια. Με το πέρασμα  του χρόνου όμως αυτά εξελίχθηκαν σε αυτό- σχέσιες ρουκέτες και βεγγαλικά. Το  θέαμα  που                                                              δημιουργείται  από


τις ρουκέτες που  εκτοξεύοό του Βροντάδου το βράδυ της Ανάστασης είναι φαντασμαγορικό                                                         
              Στην Κέρκυρα, η κατανυκτική ατμόσφαιρα  και οι ιδιαιτερότητες του «Κερκυραϊκού» Πάσχα το κάνουν να είναι ξεχωριστό. Όταν το Μεγάλο Σάββατο τελειώνει η  ακολουθία στη Μητρόπολη, χτυπούν οι  καμπάνες                                                                                                                                                                                                                 καμπάνες των εκκλησιών και από τα  παράθυρα των σπιτιών πέφτουν κατά  χιλιάδες , πήλινα δοχεία στους δρόμους, με μεγάλο κρότο. Τέλος, πριν την ανάσταση,στις Γκαγκάλες Ηρακλείου, όλα τα παιδιά του χωριού μαζεύουν ξύλα και τα αφήνουν στο προαύλιο της εκκλησίας. Την παραμονή  της Ανάστασης σχηματίζουν ένα βουνό από ξύλα και στην κορυφή έχουν ένα σκιάχτρο με ένα παλιό καστούμι που υποτίθεται ότι είναι ο Ιούδας και την ώρα που ο παπάς λέει το « Χριστός Ανέστη» βάζουν φωτιά και το καίνε. Η νύχτα γίνεται μέρα με τα πυροτεχνήματα, η καμπάνα του χωριού χτυπά συνεχώς και οι παλαιότεροι λένε ότι όταν αυτοί ήταν μικροί δεν άφηναν για τρία μερόνυχα την καμπάνα να σταματήσει για το καλό.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           
                                                                                                                                                                                                                                               
             Παρόλο, όμως που στην Ελλάδα το Πάσχα είναι συνδεδεμένο με την Ανάσταση του Θεανθρώπου και τα κόκκινα αυγά, σε άλλες γωνιές του πλανήτη οι παραδόσεις συτής της  γιορτής κρύβουν πολλές ιδιομορφίες..Στην Γαλλία, για παράδειγμα, περισσότερα από 4.500 αβγών χρησιμοποιούνται για την Παρασκευή μιας γιγαντιαίας ομελέτας στους δρόμους της πόλης Χοξ.Το γεύμα προορίζεται να σιτίσει 1.000 άτομα, ενώ το ψήσιμο γίνεται στην κεντρική πλατεία της πόλης.
                  
                                                                                                                            
                  Στην Λετονία, γίνεται ένα διαφορετικό «τσούγκρισμα» αβγών. Η διαφορά βρίσκεται στο ότι οι παίκτες δένουν τα ημι-βρασμένα αβγά σε μια κλωστή και τα τσουγκρίζουν από απόσταση. Νικητής, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι αυτός που θα σπάσει τα αβγό του αντιπάλου του, ωστόσο ο χαμένος έχει να πληρώσει το λογαριασμό του καθαριστηρίου!
       Τέλος, στην Βρετανία και συγκεκριμένα   στην πόλη Χανγκερφροντ οι νεοδιοριζόμενοι  αστυνομικοί καλούν τους άνδρες στο δημαρχείo της πόλης σφυρίζοντας ένα χαρακτηριστικό σύνθημα με τη σφυρίχτρα τους. Δ’υο άντρες επιλέγονται να περπατήσουν σε όλη την πόλη μοιράζοντας πορτοκάλια στις ανερχόμενες κυρίες. Σε ανάλλαγμα παίρνουν ένα φιλί.
                                                        
             Το Πάσχα, λοιπόν, σε όλο τον κόσμο δίνει την ευκαιρία σε όλους τους ανθρώπους να βγουν από τα σπίτια τους, να ξαναγίνουν παιδιά, να ξενοιαστούν για λίγο από τις ασχολίες τους. Επειδή, όμως, οι μέρες των διακοπών του Πάσχα είναι λίγες φροντίστε να τις περάσετε με τους αγαπημένους σας και όσο καλύτερα γίνεται. Καλό Πάσχα σε όλους.           
                                      
Σταυρούλα Δημοπούλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου