Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Μόδα είναι και…γυρίζει!




Μόδα…μια λέξη κι όμως τόσα πολλά μαζί…
   Μόδα είναι οι παροδικές προτιμήσεις, στον τρόπο ζωής  και κυρίως του ντυσίματος, της κόμμωσης και της υπόδησης, οι οποίες επικρατούν σε μια κοινωνία για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα!!
   Είναι πολλές οι αρνητικές επιπτώσεις της μόδας. Αρχικά, στερεί την ελευθερία και την πρωτοβουλία του ανθρώπου να ντύνεται, να χτενίζεται και γενικότερα να εμφανίζεται όπως αυτός επιθυμεί με το δικό του στυλ, με την δική του εμφάνιση. Με αυτό τον τρόπο γίνεται μέλος της μάζας και δεν έχει την δυνατότητα να ξεχωρίσει κάνοντας τις δικές του επιλογές.
   Επίσης το άτομο καθιερώνει υλιστικά πρότυπα ζωής δίνοντας μεγαλύτερη σημασία στην εξωτερική εικόνα, αδιαφορώντας για την πνευματική του καλλιέργεια. Έτσι ο άνθρωπος γίνεται πλεονέκτης, άδικος και εγωιστής.
   Ακόμη, η εμμονή που έχει ένα άτομο με την μόδα δημιουργεί άγχος και ψυχοσωματικά προβλήματα, καθώς προσπαθεί να ακολουθεί διαρκώς την μόδα, εργάζεται περισσότερες ώρες προκειμένου να εξασφαλίσει χρήματα για να αγοράζει ό,τι καινούριο κυκλοφορεί. Έτσι, αλλοτριώνεται και ο θεσμός της οικογένειας καθώς το άτομο αποξενώνεται από τα υπόλοιπα μέλη λόγω των ωρών εργασίας! Τέλος, εκμηδενίζεται η προσωπικότητα του και αλλάζει η πολιτιστική ταυτότητα της κοινωνίας που ζει (μίμηση, ξενομανία, απόρριψη των παραδόσεων).
    Ποιοι είναι όμως οι ψυχολογικοί λόγοι της επικράτησης της; Ένας από τους κυριότερους παράγοντες είναι η επιθυμία για αλλαγή, ώστε να αποφύγει το άτομο την μονοτονία και να ικανοποιήσει το αίσθημα της φιλαρέσκειας. Ακόμη, οι επιλογές που ακολουθούν τις επιταγές της μόδας εξασφαλίζουν το κύρος και την αναγνώριση από τους άλλους. Αυτό βοηθάει τα άτομα που έχουν συμπλέγματα κατωτερότητας να πιστεύουν ότι αποκτούν αναγνώριση και μία θέση στο “κλαμπ των μοδάτων”.
   Συνοψίζοντας, η μόδα πλέον αποτελεί τρόπο ζωής για πολλούς ανθρώπους. Παρ’όλα αυτά δεν πρέπει να την αφήσουμε να έχει το “πάνω χέρι” στις  ζωές μας. Μην ξεχνάτε ότι η μόδα είναι τροχός και ο τροχός…γυρίζει!!


Αναστασία Τυχάλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου