Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Η μουσική στη ζωή μας

                                               Η μουσική στη ζωή μας                                                                                                           
   Η μουσική, μια τέχνη τόσο πολύτιμη, η οποία ξεκίνησε από την αρχαιότητα και μέχρι σήμερα δεν είναι τυχαίο πως υπάρχει στις περισσότερες στιγμές των ανθρώπων, καθώς είναι ένας τρόπος έκφρασης του θαυμασμού , της αγάπης και της αφοσίωσής τους ,αλλά και ένα μέσο για να εξορκίσουν τον φόβο τους και να επικαλεστούν τους προγόνους.
    Στην αρχαιότητα αποτελούσε στοιχείο μόρφωσης, γνωστή και ως Απολλώνια Τέχνη και  πήρε το όνομά της από τις εννέα Μούσες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας επειδή  περιελάμβανε το σύνολο των τεχνών που βρίσκονταν υπό την προστασία των Μουσών. Στην Αρχαία Ελλάδα, ο όρος εννοούσε την Ποίηση, το Μέλος και τον Χορό ως μια αδιάσπαστη ενότητα τεχνών η οποία καλλιεργήθηκε ιδιαίτερα στο Θέατρο, ενώ τη θεωρία της Μουσικής εξέφραζε ο κλάδος της Αρμονικής. Ο διαχωρισμός αυτός υιοθετήθηκε και αναπτύχθηκε από τον δυτικοευρωπαϊκό πολιτισμό. Έτσι σήμερα με τον όρο μουσική εννοούμε τον τρόπο έκφρασης των συναισθημάτων και των ιδεών και αποτελεί το κύριο μέσο επικοινωνίας και ψυχαγωγίας.

   Πέρα από αυτά η μουσική επιδρά, όπως υποστήριζαν ειδικά ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης ότι  ψυχοσωματικά και για αυτόν τον λόγο  αναφέρεται συχνά «ή της μουσικής δύναμις». Κατά τον Δάμωνα  η δύναμη αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η μουσική αντιπροσωπεύει κινήσεις της ψυχής. Ανάλογα με το είδος της, που καθορίζεται από το μουσικό όργανο, τον μουσικό τρόπο και τον ρυθμό, η μουσική μπορεί να  επενεργήσει στο ήθος των ανθρώπων, χαλιναγωγώντας πάθη και επιθυμίες και αποκτώντας έτσι μεγάλη παιδευτική αξία .
   Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με σύγχρονες έρευνες  συμβάλλει στην οξυγόνωση του αίματος και στην έκκριση ορμονών, την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης ,της δερματικής θερμοκρασίας και του ρυθμού της καρδιάς και της αναπνοής. Ακόμη, βελτιώνει την μνήμη ειδικότερα στα μικρά παιδιά  και τα αντανακλαστικά της κόρης του ματιού. Τέλος, βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους ο οποίος είναι ο χειρότερος εχθρός της ψυχικής υγείας  και εδώ αξίζει να σημειωθεί πως η μουσικοθεραπεία αρχίζει και κάνει τα πρώτα βήματα της στην Ιατρική καθώς έχει διαπιστωθεί πως μπορεί να αντιμετωπίσει ψυχικές και σωματικές παθήσεις. 
   Τα γνωστότερα είδη της σύγχρονης  μουσικής είναι η ροκ που χαρακτηρίζεται συνήθως από έντονο ρυθμό και από ευδιάκριτη, χαρακτηριστική μελωδία φωνητικών η οποία  συνοδεύεται συνήθως από ηλεκτρικές κιθάρες, ηλεκτρικό μπάσο και ντραμς (ΒΙΝΤΕΟ 1 , ΒΙΝΤΕΟ 2 ) . Η ραπ είναι κυρίως αφροαμερικανικό μουσικό είδος , οι στίχοι της αυτοσχέδιοι στην καθημερινή έκφραση ,αλλά επεξεργασμένοι , δεν τραγουδιούνται, αλλά απαγγέλλονται με ιδιαίτερο ρυθμικό τρόπο (ΒΙΝΤΕΟ 3 ) ενώ η μουσική δανείζεται στοιχεία από τη  τζαζ (ΒΙΝΤΕΟ 4 ) όσο και από άλλα ποικίλα μουσικά ρεύματα και τέλος η  ποπ μουσική που  εκφράζει πιο πολύ  συναισθήματα και στηρίζεται στην ρομαντική αγάπη(ΒΙΝΤΕΟ 5   ΒΙΝΤΕΟ 6) .                                                                                  Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι η μουσική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και ασκεί θετική επιρροή στην ψυχή και στο σώμα μας. Μπορεί να μας χαλαρώνει και να μας ταξιδεύει  από την καθημερινή ρουτίνα , πράγμα που είναι πολύ σημαντικό στις μέρες μας!
 Γαλήνη Κωδονίδου                                                      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου