Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Συνέντευξη από την υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων ( ΣΣΝ ) κ. Ζέττα Βασιλική

Ερ: Τι είναι ο  Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων;
κ.Ζέττα:Ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων αποτελεί μια από τις υποστηρικτικές αποκεντρωμένες δομές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Καλύπτει κυρίως τις ψυχοκοινωνικές ανάγκες των μαθητών, στηρίζει συμβουλευτικά και επιμορφώνει τους εκπαιδευτικούς, ενημερώνει και ευαισθητοποιεί την οικογένεια, αλλά και την ευρύτερη κοινωνία, για τα προβλήματα των νέων.

Ερ: Πότε θεσμοθετήθηκε ο θεσμός των Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων;
κ.Ζέττα: Οι Συμβουλευτικοί Σταθμοί Νέων (ΣΣΝ) θεσμοθετήθηκαν και άρχισαν να λειτουργούν το 2006 σε ορισμένους νομούς της Ελλάδος. Στο Νομό μας ο συμβουλευτικός σταθμός νέων λειτούργησε τη σχολική χρονιά 2010–2011 για να καταργηθεί την επόμενη χρονιά.
Φέτος, η υποστηρικτική δομή επαναλειτουργεί μετά από προκήρυξη της θέσης και αξιολογική κατάταξη  έχει οριστεί  ένας  υπεύθυνος συμβουλευτικού σταθμού νέων για κάθε  Νομό.
Ερ:Ποιος είναι ο σκοπός του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων;

κ.Ζέττα: Κύριος στόχος του ΣΣΝ είναι η διαμόρφωση θετικού σχολικού κλίματος με τη συνδρομή μαθητών και καθηγητών, ώστε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά φαινόμενα  παραβατικής ή αρνητικής συμπεριφοράς στο χώρο του σχολείου.
Κυριότερα μας ενδιαφέρει η ψυχική υποστήριξη των μαθητών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πλήθος προβλημάτων στην κρίσιμη περίοδο της ζωής τους. Θα ήθελα να τονίσω πως ο  Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων λειτουργεί κυρίως σε επίπεδο πρόληψης και ευαισθητοποίησης στη σχολική κοινότητα γι΄ αυτό και σχεδιάζει να οργανώσει ποικίλες δραστηριότητες, εκπαιδευτικές παρεμβάσεις αλλά και ανοιχτές εκδηλώσεις στα σχολεία.
Ερ:Υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό που να συνδράμει στο έργο του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων;
κ.Ζέττα: Δυστυχώς, παρόλο που αρχικά προβλέπονταν η στελέχωση των Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων (ΣΣΝ) με ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και παιδοψυχίατρους, στην παρούσα χρονική στιγμή υπάρχει μόνο η θέση ενός υπευθύνου.
Έτσι για την αντιμετώπιση και την στήριξη του έργου του ΣΣΝ επιβάλλεται η συνεργασία και η συνδρομή με τους τοπικούς φορείς ψυχικής υγείας ( Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. – Κ.Ψ.Υ. –Νοσοκομείο Σερρών- Κέντρο Πρόληψης εξαρτησιογόνων ουσιών ΟΑΣΙΣ – Σχολές γονέων – Υπηρεσία κοινωνικής μέριμνας του Δήμου- Εισαγγελία Ανηλίκων-Επιμελήτρια Ανηλίκων).
Ερ:Ποιοι είναι οι συγκεκριμένοι στόχοι σας για την αποτελεσματική λειτουργία του Συμβουλευτικού Σταθμού Σερρών;
κ.Ζέττα: Όπως σας ανέφερα και προηγουμένως ως υπεύθυνη  του ΣΣΝ έθεσα κύριο στόχο μου είναι την ευαισθητοποίηση και  ενημέρωση της σχολικής κοινότητας, γιατί είναι σημαντικό να λειτουργείς προληπτικά. Έτσι ο προγραμματισμός των δράσεων μας κινήθηκε στους εξής άξονες:
1.         Αρχικά ενημέρωση των εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων για τη λειτουργία της υποστηρικτικής δομής του ΣΣΝ και διερεύνηση των επιμέρους  αναγκών που υπάρχουν στις σχολικές μονάδες.
2.         Οργάνωση εκπαιδευτικών παρεμβάσεων στο χώρο του σχολείου με στόχο κυρίως την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της σχολικής ζωής. Υπάρχουν μαθήματα που προσφέρονται για ανάλογες παρεμβάσεις, αλλά και πλήθος προγραμμάτων που υλοποιούνται στα σχολεία, η θεματολογία των οποίων σχετίζεται με το έργο του ΣΣΝ. 
3.         Οργάνωση ημερίδων –εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης στο χώρο του σχολείου για θέματα όπως η σχολική βία και ο σχολικός εκφοβισμός, τα δικαιώματα παιδιών και εφήβων, ο κυβερνο–εκφοβισμός, οι σχέσεις στο σχολείο, οι διαταραχές της εφηβικής ηλικίας κ ά .   
Ερ:Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονοι μαθητές κατά τη γνώμη σας;
κ.Ζέττα: Οι σύγχρονοι μαθητές είναι επιφορτισμένοι με πλήθος υποχρεώσεων, οι οποίες του στερούν τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο και την ανεμελιά της εφηβικής ηλικίας.
Ο ελάχιστος χρόνος που τους απομένει αφιερώνεται στα σύγχρονα ψηφιακά μέσα και στους ιστοχώρους κοινωνικής δικτύωσης, όπου η έλλειψη σωστής ενημέρωσης και συνετής χρήσης τους αφήνει εκτεθειμένους και αντιμέτωπους με προβλήματα αποξένωσης και εθισμού.
Επιπρόσθετα, οι σημερινές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες επιβαρύνουν την ψυχολογία των εφήβων καθώς βιώνουν τόσο στο οικογενειακό όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό τους επίπεδο μια σειρά από σοβαρά προβλήματα, ανακατατάξεις, νέα δεδομένα και συνθήκες συχνά δυσάρεστες.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η έντονη πίεση που τους ασκείται να οδηγεί αρκετούς απ’ αυτούς σε αρνητικές συμπεριφορές και άλλους να τους φέρνει αντιμέτωπους με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.
Μέσα σε αυτό το αρνητικό για τους νέους κοινωνικό οικονομικό κλίμα η έξαρση των φαινομένων της βίας και του εκφοβισμού στο χώρο του σχολείου και έξω από αυτόν είναι για μένα προσωπικά το μείζον θέμα με το οποίο θα ασχοληθώ ως υπεύθυνη Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων.
Σας ευχαριστούμε πολύ για αυτή τη συνέντευξη.
κ.Ζέττα: Εγώ σας ευχαριστώ παιδιά, και χαίρομαι που προβάλλω το Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων μέσα από μια μαθητική ηλεκτρονική εφημερίδα. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία και συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου