Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ

                 
              Τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια κοινότητα διάγει μια περίοδο οικονομικής ύφεσης. Είναι γεγονός ότι οι νεοέλληνες σήμερα έρχονται αντιμέτωποι με ένα δύσκολο και πολύ απογοητευτικό περιβάλλον,ανεργία ,ανέχεια και άλλα κοινωνικά προβλήματα.
           Ένα μεγάλο ποσοστό των νέων στην Ελλάδα έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από αυτήν τη κρίση. Αναμφισβήτητα η πλέον επιβαρυμένη ομάδα από την κρίση αυτή είναι η ομάδα των νέων από 15 ως 29 ετών. Οι νέοι δηλαδή, έχουν αλλάξει τον τρόπο ζωής τους, καθώς έχει αυξηθεί κατακόρυφα η ανεργία. Έχουν μειωθεί οι πολυτέλειες που απολάμβαναν παλαιότερα, αλλά και το χαρτζιλίκι τους.
Ενδεικτικά, έχουν περιορίσει σημαντικά τις  εξόδους τους καθώς και τα έξοδά τους (σε ρούχα, παπούτσια κτλ). Στις μέρες μας, για παράδειγμα οι νέοι επιλέγουν να βρίσκονται με τις παρέες τους σε ένα σπίτι και να βλέπουν μια ταινία, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο οικονομία, παρά να διασκεδάζουν σε κάποιο μαγαζί.
   Η σταθερά επιδεινούμενη αυτή κατάσταση προξενεί και άλλες αρνητικές συνέπειες στη ζωή τους. Αυξάνονται δηλαδή τα κρούσματα βίας, κυρίως στο σχολείο και πολλαπλασιάζεται το άγχος. Επιπλέον, βρίσκονται σε μια κρίσιμη ηλικία, στην οποία καλούνται να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Όμως, αυτή τη σοβαρή απόφαση  υποχρεώνονται να την πάρουν μέσα σε ένα αβέβαιο περιβάλλον, στο όποιο τα πάντα αλλάζουν. Ακόμη,  πολλοί χάνουν την αισιοδοξία τους και απελπίζονται, κάτι το οποίο συχνά οδηγεί σε κατάθλιψη και απομόνωση.
    Αποτελεί λοιπόν γεγονός αναμφισβήτητο, ότι η οικονομική κρίση δημιουργεί πολλά κοινωνικά ,αλλά και ψυχολογικά προβλήματα. Θα πρέπει, ωστόσο, να αλλάξουμε στάση απέναντι σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που βρισκόμαστε, να αποβάλλουμε το άγχος και να γίνουμε περισσότερο αισιόδοξοι για το μέλλον μας, γιατί έτσι μόνο θα καταφέρουμε να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο. Να ανακτήσουμε το δυναμισμό μας και την ψυχραιμία μας, για να καταφέρουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια διαφυλάσσοντας τα δικαιώματά μας.  

                                      Σοφία Αρμουτσή
                                      Χριστίνα Αρναούτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου