Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

"Θράσος"



Το καλοκαίρι έχεις χρονο. Πολύ χρόνο. Πολύ ελεύθερο χρόνο. Ο χρόνος σε ωθεί να κάνεις πράγματα. Καινούρια πράγματα. Πολλά καινούρια πράγματα. Καθώς διάβαζα, λοιπόν, ένα εξωσχολικό (εννοείται) βιβλίο, -το οποίο γεγονός μόνο καινούριο δεν είναι- , μου ήρθε η ιδέα να γράψω μια κριτική για αυτό. Εντάξει, όχι και κριτική, ας το πούμε μια γνώμη, μια πρόταση. Για το δικό σου καλοκαίρι που βρίσκεις πού και πού κοντά στο Σαββατοκύριακο.
 Ο τίτλος αυτού Θράσος και μ'αρέσει πολύ. Απλό, λιτό και... επιθετικό, αν και παράλληλα αινιγματικό. Γιατί; Γιατί ο τίτλος αναφέρεται στον Θράσο και όχι στο θράσος. Ναι, ο Θράσος είναι ο πρωταγωνιστής και είναι 16 χρονών. Μάλλον σαν εσένα κι εμένα. Μια νεανική φωνή που με διεισδητικότητα, χιούμορ και το θράσος της ηλικίας αποκαλύπτει τις αγωνίες, τους παραλογισμούς και τα όνειρα μιας συνηθισμένης εφηβείας που λέει και το οπισθόφυλλο.


Αυτά που εμένα μου έκαναν εντύπωση είναι δύο. Ή μάλλον τρία. Aλλά αυτό το τρίτο υποθέτω πως δε θα σε ενδιαφέρει και πολύ. Αρχικά, η συγγραφέας είναι η, δηλαδή, γυναίκα. Ο πρωταγωνιστής και αφηγητής, ωστόσο, είναι ο Θράσος που είπαμε, δηλαδή ο, αγόρι. Είναι εντυπωσιακό, λοιπόν, το πόσο σα να λέμε It's all about Θράσος είναι για εκείνη. Το πόσο επιτυχημένα μπαίνει στο πετσί του ρόλου. Επιπλέον, εντυπωσιακό και το γεγονός οτι ο Θράσος θέλει (μάλλον, ίσως, φαίνεται...) να γίνει συγγραφέας. Και το βιβλίο αυτό το γράφει ο ίδιος, είναι δικό του. Δηλαδή, σε περίπτωση που δεν κατάλαβες, αυτό που θα (μάλλον, ίσως, φαίνεται...) θα διαβάσεις όχι μόνο το αφηγείται  ο πρωταγωνιστής αλλά το έχει γράψει και ο ίδιος.


          Τελευταίο ,αλλά όχι εξίσου σημαντικό, ο τρόπος γραφής... (ουσιαστικά θυμίζει εμένα). Η ανάμειξη ελληνικής και αγγλικής γλώσσας, οι διάφορες εκφράσεις, το συγγραφικό χιούμορ, η αποφυγή για λίγο του μείζονος θέματος για να  εξηγήσει  κάτι ασήμαντο που απέσπασε την προσοχή της, (της  συγγραφέα), έφεραν στο νου μου... well, εμένα και τον τρόπο που γράφω. Θετικό ή αρνητικό θα το κρίνεις εσύ. Προσωπικά, θα σου πρότεινα το «Θράσος», αν σ'αρέσει να ξεχνιέσαι, να ταυτίζεσαι κα να συγκρίνεις καταστάσεις και συναισθήματα με αυτά  άλλων παιδιών της ηλικίας σου, άλλων εφήβων. Επίσης, όμως, και αν σε εμπνέουν έξυπνες, σοφές φράσεις που χμ... θα υπογραμμίσεις κι εσύ πάνω στο βιβλίο.

Μαργαρίτη Αθανασία

3 σχόλια:

  1. Η περιγραφή σου είναι εξαιρετική! Σίγουρα θα ωθήσεις και άλλους (συμπεριλαμβανομένου και μένα) να το διαβάσουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η παρουσίασή σου είναι εξαιρετική και ο τρόπος γραφής σου ιδιαίτερος! Είναι σίγουρο πως όσοι την διαβάσουν (συμπεριλαμβάνομαι και εγώ) θα ανατρέξουν στο βιβλίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τακτικός Αναγνώστης30 Σεπτεμβρίου 2015 στις 8:54 μ.μ.

    Η παρουσίαση και ο τρόπος γραφής σου είναι εξαιρετικοί! Είναι βέβαιο πως όποιος την διαβάσει (συμπεριλαμβάνομαι και εγώ) θα προβεί και στην ανάγνωση του βιβλίου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή