Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Συνέντευξη από τον πλοίαρχο Γιάννη Παπαχίντζιο

Γιατί επιλέξατε αυτή την δουλεία;
Από μικρός μου άρεζε να γυρίσω όλο τον κόσμο να μάθω τις κουλτούρες τα ήθη κ έθιμα τις παραδόσεις κάθε χώρας. Επίσης έχει πολύ καλές  αποδοχές  σε μικρή ηλικία. Τότε είχε  άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, η Ελληνική εμπορική ναυτιλία διέθετε 5000 πλοία με Από μικρός μου άρεζε να γυρίσω όλο τον κόσμο να μάθω τις κουλτούρες τα ήθη κ έθιμα τις παραδόσεις κάθε χώρας. Επίσης έχει πολύ καλές  αποδοχές  σε μικρή ηλικία. Τότε είχε  άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, η Ελληνική εμπορική ναυτιλία διέθετε 5000 πλοία με ελληνική σημαία και δεν θα είχα πρόβλημα εργασίας.

Είναι δύσκολη η δουλεία σας;
Η δουλεία είναι παρά πολύ δύσκολη έχεις να αντιμετωπίσεις τα στοιχειά της θάλασσας, είσαι μακριά από το σπίτι σου, από τους δικούς σου ανθρώπους , είσαι 24 ώρες πάνω στο πλοίο και ανά πάσα στιγμή είσαι σε ετοιμότητα για τυχόν προβλήματα. Οτιδήποτε ατύχημα, ρύπανσης του περιβάλλοντος ο ναυτικός πάει φυλακή . Δεν υπάρχει ‘συγγνώμη λάθος’ το λάθος θα είναι και  μοιραίο . Έχουμε συχνές αλλαγές του κλίματος, από χώρα  σε χώρα αλλάζει, επίσης είναι δύσκολη και η πειρατεία.
Η πειρατεία πως αντιμετωπίζεται ; Έχετε πέσει θύμα;
Η πειρατεία ως επί τον πλείστον είναι στο Λυδικό ωκεανό και στην Δ Αφρική , στα στενά της Σιγκαπούρης σε μεγαλύτερο βαθμό στο κόλπο του Αντερ κ στις ακτές τις Σομαλίας . Το πλοίο  προστατεύεται από συρματόπλεγμα γύρω για να μην μπορέσουν να έχουν πρόσβαση οι πειρατές επίσης ασφαλίζουμε όλες τις πόρτες του καραβιού . Στο μηχανοστάσιο έχουμε καθιερώσει GPS ,τρόφιμα  ,νερό ,  δορυφορικό τηλέφωνο  και χημική τουαλέτα σε περίπτωση ανεπιθύμητης εισβολής των πειρατών . Από το μηχανοστάσιο μπορείς να κυβερνήσεις όλο το πλοίο που αυτό επιδιώκουν να κατακτήσουν . Τέλος από αυτά τα μέρη μας συνοδεύουν πολεμικά πλοία και τώρα έχουν καθιερωθεί ειδικοί φρουροί οπλισμένοι . Μέχρι και σήμερα δεν έχω πέσει θύμα πειρατείας .


Πόσα χρόνια είστε στο χώρο αυτό ; σε πόσες χώρες έχετε ταξιδέψε ι;
Είμαι 32 χρόνια στο χώρο αυτό . Από το 2003 πήρα το δίπλωμα του πλοιάρχου Α’ . Ταξιδεύω σε φορτηγά πλοία με χύδην φορτίο . Έχω ταξιδέψει σε όλες τις χώρες εκτός από την Βενεζουέλα .
Πόσο καιρό κάνετε να μπαρκάρετε ; Στο καράβι είστε μόνο Έλληνες ;
Τα  μεγάλα πλοία κάνουν και μεγάλα ταξίδευα . Ταξίδια 50 ημερών και 2 μέρες σε λιμάνι . Υπάρχει όμως περίπτωση ένα 4μηνο να μην πατήσεις καθόλου στέρευα .  Σε αυτό το καράβι είμαστε 2 Έλληνες και 18 Φιλιππινέζοι .
Αγαπάτε το επάγγελμα σας ; Φοβάστε την θάλασσα ;
Βεβαίως! Αν δεν αγαπάς αυτό που κάνεις είσαι χαμένος ,  πόσο μάλλον τα επάγγελμα αυτό που είσαι 24 ώρες πάνω σε ένα πλοίο , δένεσαι συναισθηματικά . Την θάλασσα την σέβεσαι, ,δεν την φοβάσαι. Ένας πλοίαρχος δεν φοβάται τίποτα εκτός από τον Θεό .
Πότε σκέφτεστε  να σταματήσετε ;
Οι καιροί είναι δύσκολοι στην ελληνική εμπορικοί ναυτιλία . Δεν υπάρχουν πολλά πλοία με ελληνικές σημαίες και Έλληνες ναυτικούς . Θα σταματήσω όταν νιώσω την ανάγκη ξεκούρασης .
Τι προτείνεται στους νέους που θέλουν να ακολουθούσουν αυτό το επάγγελμα ;
Δεν συνιστώ τους νέους να επιλέξουν ένα τέτοιο δύσκολο επάγγελμα μόνο και μόνο για οικονομική αποκατάσταση διότι δύσκολα θα τα καταφέρουν , αυτό που κάνεις πρέπει να το αγαπάς . Αν αποφασίσει όμως να το ακολουθήσει ,  την αγγλική γλωσσά θα την έχει ως ‘μητρική’ . Θα γνωρίσει καινούριες κουλτούρες ήθη και έθιμα από χώρες που θα ταξιδέψει. Όποιος το επιλέξει του εύχομαι καλό κουράγιο !

Μαθήτριες :
ΠΑΠΑΧΙΝΤΖΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ Β’4
ΒΕΛΕΗ ΙΩΑΝΝΑ Β’2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου