ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Το κρασί (επίσης οίνος) είναι
ένα αλκοολούχο ποτό, προϊόν της ζύμωσης των σταφυλιών ή του χυμού τους. Από την
αρχαιότητα ακόμη συνοδεύει τις ζωές μας. Πλέον υπάρχει μεγάλη ποικιλία κρασιών
όσον αφορά την ποιότητα, την τιμή, την παραγωγή. Το θέμα όμως είναι τι
επιπτώσεις έχει το κρασί στη ζωή μας. Έχει θετικές ή αρνητικές συνέπειες για
την υγεία μας; Μήπως το κρασί είναι λιγότερο βλαβερό από άλλα αλκοολούχα ποτά
και, ίσως, ωφέλιμο για κάποια όργανά μας; Και τι γίνεται με τις οικονομικές
συνέπειες; Συνέπειες που δεν αφορούν μόνο τον οικογενειακό προϋπολογισμό, αλλά
και την οικονομία του κράτους μας και της βιομηχανίας του κρασιού. Αυτά τα
ερωτήματα καλούμαστε να απαντήσουμε.
ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Η παρούσα διερευνητική εργασία
διεξήχθη κατά το σχολικό έτος 2012-13, στην διάρκεια του Α΄ διδακτικού
τετραμήνου. Με την παρουσίαση του συγκεκριμένου θέματος, αποσκοπούμε στην
εμβάθυνση τόσο στις αρνητικές συνέπειες της μακροχρόνιας κατανάλωσης κρασιού
αλλά και της θετικές επιδράσεις αυτού στην υγεία και τον οργανισμό των
ανθρώπων, όσο και στις οικονομικές επιπτώσεις που επιφέρει στην κοινωνία.
Κατά την διάρκεια της
απασχόλησής μας με το συγκεκριμένο θέμα, πραγματοποιήσαμε επισκέψεις σε
εξειδικευμένους χώρους παραγωγής του κρασιού σε μία προσπάθειά μας να
κατανοήσουμε τον τρόπο παραγωγής αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του
κρασιού.
Στην συγκεκριμένη
εργασία παραθέτονται αρχικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της
κατανάλωσης κρασιού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ στη συνέχεια παρουσιάζονται
οι οικονομικές επιπτώσεις του στην οικονομία.
ΚΡΑΣΙ
ΥΠΕΡ
Είναι γενικά γνωστό ότι
ένα ποτήρι κρασί προσφέρει πολλά περισσότερα πέρα από μια γευστική απόλαυση. Το
κρασί μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της κακής χοληστερόλης, στην αύξηση της
καλής χοληστερόλης ενώ μπορεί να βοηθήσει και στην μείωση της θρόμβωσης. Όλα
αυτά συμβάλουν στην μείωση καρδιακών παθήσεων.
Μέσα από επιστημονικές έρευνες
έχει αποδειχθεί ότι 2-3 ποτηράκια κρασί ημερησίως κάνουν καλό στην υγεία μας.
Άλλες έρευνες έδειξαν ότι άνθρωποι που έπιναν λίγο κρασί είχαν λιγότερες
πιθανότητες σε σχέση με αυτούς που δεν έπιναν καθόλου ή με αυτούς που έπιναν
πάρα πολύ, να αναπτύξουν προβλήματα που να τους δυσκολεύουν στις μετακινήσεις
τους και στην αυτοεξυπηρέτησή τους όταν γεράσουν.
Το κρασί μπορεί επίσης να
βοηθήσει στην αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ. Ανακάλυψαν ότι τα συστατικά που
υπάρχουν στο κόκκινο κρασί, μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη πρωτεϊνών οι
οποίες ευνοούν την ασθένεια αυτή. Επιπλέον, ανεβάζει τα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών
οξέων στον οργανισμό.
Το κρασί περιέχει αλκοόλη, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανθρώπινη
υγεία. Σε μικρές όμως ποσότητες επιδρά θετικά στην προάσπιση της υγείας μας.
Επίσης διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες αντιμετωπίζουν το στρες.
ΕΠΙΒΙΩΣΗ
ΤΩΝ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ
Η κατάσταση είναι δυστυχώς
δύσκολη, καθώς οι καταναλωτές μειώνουν τις ποσότητες που καταναλώνουν και
επιπλέον στρέφονται σε πολύ φθηνότερα κρασιά. Η οικονομική επιβίωση κάποιων
εταιρειών έχει γίνει δύσκολη και θα γίνει ακόμα δυσκολότερη στο άμεσο μέλλον,
με αναπόφευκτες συνέπειες τη συρρίκνωση του κλάδου και την αύξηση της ανεργίας.
Οι εισπράξεις έχουν γίνει εξαιρετικά δύσκολες στην Ελλάδα. Ένας τρόπος
αντιμετώπισης θα ήταν
η μείωση των τιμών.
Δυστυχώς όμως είτε με τις έμμεσες είτε με τις άμεσες επιβαρύνσεις που έχουν
υποστεί, τα κόστη παραγωγής αυξάνονται συνεχώς, με αποτέλεσμα και οι
δυνατότητες επέμβασης να μειώνονται.
Το ελληνικό κρασί είναι
εξαιρετικής ποιότητας και μπορεί να συναγωνιστεί οποιοδήποτε ξένο κρασί είτε
αυτό είναι ιταλικό είτε αργεντίνικο είτε Αμερικάνικο είτε αυστραλέζικο. Επίσης
και η σχέση ποιότητας και τιμής είναι πάρα πολύ καλή, ενώ «κουβαλάμε» μια
ιστορία στο κρασί που άλλες χώρες δεν την έχουν και μπορούμε να την
εκμεταλλευτούμε. Είναι κρίμα να βλέπουμε χώρες όπως η Γερμανία με χαμηλότερης
ποιότητας κρασί να μας ανταγωνίζονται. Και αυτό γιατί το προβάλλουν με τον
κατάλληλο τρόπο. Και επίσης επειδή οι Γερμανοί οινοπαραγωγοί έχουν τη στήριξη
της χώρας τους, καθώς και χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού και φθηνότερα κεφάλαια.
ΑΛΚΟΟΛ
Οι διαταραχές χρήσης του αλκοόλ
είναι κοινές θανατηφόρες καταστάσεις που μεταμφιέζονται συχνά ως άλλα
ψυχιατρικά σύνδρομα. Ο μέσος όρος μείωσης της διάρκειας ζωής του ατόμου που
είναι εξαρτημένο από το αλκοόλ είναι από 10 έως 15 έτη. Η δηλητηρίαση με αλκοόλ
(μέθη) μπορεί να προκαλέσει οξυθυμία, βίαιη συμπεριφορά, συναισθήματα
κατάθλιψης, και σε σπάνιες περιπτώσεις, παραισθήσεις και αυταπάτες. Το ποσοστό
του πληθυσμού που σε κάποιο χρονικό διάστημα της ζωής καταναλώνει αλκοόλ,
φτάνει πιθανότατα το 90%. Οι περισσότεροι άνθρωποι δοκιμάζουν το αλκοόλ ήδη από
τα μισά της εφηβείας. Οι διαταραχές από την κατανάλωση αλκοόλ εμφανίζουν την
ίδια κατανομή, ανεξάρτητα από την κοινωνική και οικονομική τάξη των ασθενών.
Πολλές μελέτες σε
πολλές χώρες, δείχνουν ότι η έλλειψη οικονομικής ασφάλειας, η απότομη μείωση
του εισοδήματος και η ανεργία, καταστάσεις δηλαδή που σχετίζονται με τη δυσμενή
οικονομική συγκυρία, την απώλεια θέσεων εργασίας, την επαγγελματική αβεβαιότητα
και την αδυναμία εκπλήρωσης οικονομικών υποχρεώσεων, αποτελούν σοβαρή απειλή
για την ψυχική υγεία και επιφέρουν σημαντική αύξηση του αριθμού των ψυχικών
διαταραχών.
Το αλκοόλ είναι φάρμακο και
μάλιστα ισχυρά εξαρτησιογόνο ιδίως όταν καταναλώνεται για μεγάλη χρονική
διάρκεια. Απορροφάται ταχέως από το στομάχι και διανέμεται γρήγορα σ’ όλα τα
υγρά του σώματος. Το 90-95% διασπάται από τα ένζυμα του ήπατος, ενώ το υπόλοιπο
αποβάλλεται από τους πνεύμονες, τα ούρα και τον ιδρώτα. Η γεύση, η οσμή και η
ικανότητα των αλκοολούχων ποτών να προσφέρουν χαλάρωση και ευφορία τα κάνουν
ιδιαίτερα δημοφιλή στους καταναλωτές ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλου και ειδικά
σε περιόδους γιορτών. Οι Ιάπωνες λένε ότι πρώτα το άτομο παίρνει ένα ποτό, μετά
το ποτό παίρνει ένα ποτό και μετά το ποτό παίρνει το άτομο.
Ο αλκοολισμός
χαρακτηρίζεται από: ψυχική εξάρτηση, σωματική εξάρτηση, αντοχή για το επόμενο
ποτό, οποιουδήποτε ενδιαφέροντος και αδιαφορία για τις κοινωνικές του
δραστηριότητες.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο
ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ;
Ο αλκοολισμός
είναι ασθένεια που παρουσιάζει τα εξής τέσσερα συμπτώματα:
Α) Διακαή πόθο: Σφοδρή δίψα και λαχτάρα ,δηλαδή, για ποτό.
Α) Διακαή πόθο: Σφοδρή δίψα και λαχτάρα ,δηλαδή, για ποτό.
Β) Χάσιμο
ελέγχου: Από την στιγμή που κάποιος ξεκινάει να πίνει, του είναι
αδύνατο να σταματήσει.
Γ) Φυσική
εξάρτηση: Στερητικά συμπτώματα, όπως ναυτία, εφίδρωση, τρέμουλο και
άγχος με το που σταματάνε να πίνουνε.
Δ) Εθισμό: Ανάγκη
να καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ προκειμένου να «φτιαχτεί».
ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ
Η χρόνια χρήση
αλκοόλ στο αναπνευστικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει κρίσεις άπνοιας κατά τον
ύπνο, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια από χημικό ερεθισμό των πνευμόνων,
πνευμονία και καρκίνο του λάρυγγα και των πνευμόνων. Κατά την κύηση, η
συστηματική κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί στο έμβρυο σοβαρές βλάβες. Μπορούν να
προκληθούν αυτόματη αποβολή, χαμηλό βάρος γέννησης, συγγενείς ανωμαλίες,
νευρολογικές αναπηρίες, διανοητική καθυστέρηση, ηπατικές βλάβες κ.λπ.
Κοινωνικές
επιπτώσεις
Η
υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με επιβλαβείς καταστάσεις για τον ίδιο
τον χρήστη, το άμεσο περιβάλλον του και το κοινωνικό σύνολο. Τα τελευταία
χρόνια, δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στις κοινωνικές επιπτώσεις της χρήσης
αλκοόλ, όπως είναι τα τροχαία ατυχήματα, τα εργασιακά και οικογενειακά
προβλήματα και η διαπροσωπική βία. Οι κοινωνικές επιπτώσεις δεν αφορούν όμως
μόνο στον χρήστη, αλλά και σε άλλους ανθρώπους: επιβάτες τυχαία εμπλεκόμενους
σε τροχαία ατυχήματα, μέλη της οικογένειας του χρήστη που επηρεάζονται από την
ανικανότητά του να εκπληρώσει τις κοινωνικές και οικογενειακές του υποχρεώσεις
ή που υφίστανται τις συνέπειες της βίας στην οικογένεια, εργοδότες, συνάδελφοι
κ.λ.π.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Μέσα από την εργασία αυτή, τα
μέλη της ομάδας μας ανακάλυψαν τις ευεργετικές ιδιότητες του κρασιού αλλά και
τις επιπτώσεις που επιφέρει η μακροχρόνια κατάχρηση αυτού τόσο στον άνθρωπο και
τις διαπροσωπικές του σχέσεις, όσο και στην οικονομία.
Μέσα από την εμβάθυνση στο
συγκεκριμένο θέμα, καταλήξαμε στα εξής συμπεράσματα:
i. Το
κρασί προσφέρει ευεξία και ψυχική αλλά και σωματική υγεία μόνο με την σωστή και
ορθή κατανάλωσή του.
ii.
Είναι ικανό να προσφέρει μακροζωία και ευεξία
iii.
Συνιστάται από τους γιατρούς σε όλες τις διαδικασίες
Από την άλλη όμως
πλευρά:
·
Η αλόγιστη κατανάλωση κρασιού προκαλεί καταστροφές στην υγεία του
ανθρώπου (εθισμός, αποτρόπαια συμπεριφορά, βιαιοπραγίες κ.α)
·
Συμβάλλει στην αποξένωση του ανθρώπου
·
Αυξάνει τα τροχαία ατυχήματα
·
Προκαλεί ενδοοικογενειακά προβλήματα
·
Διαταράσσει την κοινωνική ισορροπία
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Μέσα από την ευκαιρία που μας
δόθηκε να μελετήσουμε τις επιδράσεις του κρασιού στην ζωή των ανθρώπων,
μπορέσαμε να διευρύνουμε τις γνώσεις μας πάνω στο συγκεκριμένο θέμα,
γνωρίζοντας την αξιόλογη συμβολή του κρασιού στην καθημερινότητά μας.
Εκθέτοντας λοιπόν τις πληροφορίες που συλλέξαμε, κυρίως, από το διαδίκτυο αλλά
και τις προσωπικές μας γνώσεις, προσπαθήσαμε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των
αναγνωστών, ώστε να μπορέσουμε να τους ενημερώσουμε για το θέμα αυτό.
Κλείνοντας την εργασία θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε την ευσυνείδητη
κατανάλωση του κρασιού, ώστε να μπορέσουμε να αποκομίσουμε μόνο τις θετικές
ιδιότητές του.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Η
κύρια πηγή άντλησης των παραπάνω πληροφοριών έγινε από το διαδίκτυο και
συγκεκριμένα του ιστότοπου Google .
2. Επισκέψεις
σε εξειδικευμένους χώρους παραγωγής και προώθησης του κρασιού
3. Προσωπικές
γνώσεις τον μελών της ομάδας
Ερευνητική εργασία 5ου
Λυκείου Σερρών.
Ομάδα Δ΄:
Ομάδα Δ΄:
Χατζηπαζαρλή Γιώτα,
Χατζηλιάδου Κέλυ,
Σταρίδου Σοφία,
Χύτα Άννα,
Τσαούση Καλυψώ,
Χοτζίδου Μαρία.
Όνομα καθηγητή: Σαμαράς
Χριστόδουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου