Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Τα αρκτικόλεξα εισβάλλουν στη ζωή μας


          Το φαινόμενο της γλωσσικής ένδειας έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στις μέρες μας. Κύριο χαρακτηριστικό αυτού του φαινομένου είναι η χρήση αρκτικόλεξων στην καθημερινότητα μας , όπως Μ.Μ.Ε , Δ.Ε.Η, Δ.Ε.Υ.Α ,η οποία συνεχώς πολλαπλασιάζεται. Για το λόγο αυτό είναι σκόπιμο να αναζητήσουμε τους παράγοντες ενίσχυσης , καθώς και τις συνέπειές του φαινομένου αυτού στη γλώσσα μας , μα και στο ίδιο το άτομο.

       Οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής και οι αυξημένες υποχρεώσεις των ανθρώπων επιβάλλουν την ταχύτητα στην επικοινωνία , η οποία επιτυγχάνεται με τη χρήση αρκτικόλεξων.Ταυτόχρονα το άτομο υπερεργάζεται προκειμένου να καλύψψει τις πλασματικές του ανάγκες και θέτει την επαγγελματική του επιτυχιά και τον πλουτισμό ως προτεραιότητα, αδιαφορώντας για την ορθή χρήση της γλώσσας. Παράλληλα για τον πολλαπλασιασμό των αρκτικόλεξων άμεσα υπεύθυνα είναι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι διαφημίσεις, τα οποία προβαίνουν στην καθημερινή αναπαραγωγή τους με την χρήση της λεγόμενης κωδικοποιημένης γλώσσας ,προκειμένου να τραβήξουν το ενδιαφέρον των τηλεθεατών ενθαρρύνοντας έτσι τη χρήση τους.
        Η αναπαραγωγή αυτή συναντάται και μέσα στην οικογένεια , όπου οι γονείς άθελά τους χρησιμοποιούν συχνά “κομμένες” τις φράσεις , είτε για λόγους εξοικονόμησης χρόνου, είτε από συνήθεια. Έτσι τα παιδιά από μικρά αποτυπώνουν αυτές τις φράσεις και μεγαλώνοντας τις υιοθετούν. Σημαντικός είναι και ο ρόλος του σχολείου , το οποίο παρέχει χρησιμοθηρικές γνώσεις και όχι ανθρωπιστική παιδία , που θα βοηθούσε το μαθητή να συνειδητοποιήσει την αξία της ορθής
χρήσης της γλώσσας και να αποβάλλει από το λεξιλόγιό του τα αρκτικόλεξα. Πιθανόν η χρήση των αρκτικόλεξων να διευκολύνει την επικοινωνία λόγω της εξοικονόμησης χρόνου, ωστόσο η  υπερβολική και ανεξέλεγκτη χρήση τους έχει καταστροφικές συνέπειες για τη γλώσσα και το ίδιο το άτομο.
       Με το συντομευμένο λόγο ακρωτηριάζεται η γλώσσα , αλλοιώνεται η δομή της και παραβιάζεται η αίσθηση της ομιλίας. Έτσι δυσχεραίνεται η ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, εκλείπει ο διάλογος και οι φιλίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κυριαρχούν οι επιδερμικές σχέσεις και το άτομο να οδηγέιται στην απομόνωση. Ακόμη υποβαθμίζεταιτο πνευματικό επίπεδο και αμβλύνεται η κριτική του ικανότητα, καθώς η γλώσσα αναπτύσσεται παράλληλα με τη σκέψη και υστέρηση στο ένα σημαίνει υστέρηση και στο άλλο. Έτσι το άτομο γίνεται πιο ευάλωτο και δέχεται άκριτα οτιδήποτε του παρουσιάζουν τα  Μ.Μ.Ε και οι πολιτικοί αδυνατώντας να υπεραστιστεί τα δικαιόματά του.  
Αδιαμφισβήτητα το φαινόμενο της χρήσης αρκτικόλεξων έχει αυξηθεί ραγδαία. Ωστόσο αν ορισμένοι παράγοντες, όπως το σχολείο, η οικογένειακαι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης προβούν σε δραστικές ενέργεις, μπορεί να εξαληφθεί ή έστω να περιοριστεί η έκτασή του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου