Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΔΕΥΣΑΝ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΤΟ 2016



Με το 2016 να αποτελεί πλέον παρελθόν, είναι ευκαιρία να κοιτάξουμε πίσω σε αυτό και να δούμε αναλυτικά όλα εκείνα τα γεγονότα που αποτέλεσαν σημεία αναφοράς για τις ανθρώπινες αθλητικές δραστηριότητες. Το 2016 υπήρξε μια χρονιά γεμάτη αθλητικά γεγονότα που επιφύλαξαν πολλές συγκινήσεις, αλλά και κάποιες δυσάρεστες στιγμές στον κόσμο. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, την αναδρομή μας στο έτος 2016...

7 Μαρτίου 2016 


Η διάσημη Ρωσίδα τενίστρια Μαρία Σαράποβα παραθέτει έκτακτη συνέντευξη τύπου, στην οποία ανακοινώνει μέσα σε κλίμα συγκίνησης ότι βρέθηκε θετική σε απαγορευμένη ουσία μετά τον αγώνα της στις 26 Ιανουαρίου με τη Σερένα Γουίλιαμς. Η ίδια υποστήριξε ότι η ουσία αυτή που ονομάζεται “Meldonium” περιέχεται σε ένα φάρμακο με την ονομασία “Mildronate”, το οποίο της το είχε συστήσει ο γιατρός της πίσω στο 2006. Το φάρμακο αυτό, ενώ δεν απαγορευόταν από τους κανονισμούς, από τη 1 Ιανουαρίου 2016 μπήκε στη λίστα των απαγορευμένων ουσιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA), κάτι που η Σαράποβα, όπως δήλωσε, δε γνώριζε. Η ποινή της έπειτα από έφεση μειώθηκε στους 15 μήνες αποκλεισμό από τα γήπεδα του τένις.    
2 Μαΐου 2016

Η «μικρή» Λέστερ καταφέρνει να «τρελάνει» τον κόσμο πετυχαίνοντας το ακατόρθωτο...Την κατάκτηση του αγγλικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου! Και ενώ σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη πρωταθλητές αναδείχθηκαν οι...συνήθεις ύποπτοι (Μπαρτσέλονα, Παρί σαν Ζερμαίν, Γιουβέντους, Μπάγερν Μονάχου) ,η ομάδα από το Λέστερ με προπονητή τον Κλαούντιο Ρανιέρι και με μπροστάρηδες τους Βάρντι και Μαχρέζ κατόρθωσε να αφήσει πίσω της τις «μεγάλες» αγγλικές ομάδες και να στεφθεί πρωταθλήτρια για πρώτη φορά στην ιστορία της. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Λέστερ είχε προβιβαστεί από τη Β’  στην Α’ κατηγορία μόλις το 2014!!
15 Μαΐου 2016

Στον τελικό του Final Four της Εuroleague ( ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ) που διεξήχθη στο Βερολίνο η ρωσική υπερδύναμη του μπάσκετ ΤΣΣΚΑ Μόσχας επικρατεί της ισχυρής τουρκικής Φενερμπαχτσέ με σκορ 101-96. Η ΤΣΣΚΑ  που νίκησε στον ημιτελικό την συμπατριώτισσα της Λοκομοτίβ Κουμπάν κατάφερε στον τελικό να ράψει στη φανέλα της το 8ο ευρωπαϊκό της τρόπαιο με κορυφαίους της τους Ντε Κολό και Τεόντοσιτς. Το παιχνίδι που οδηγήθηκε και στην παράταση ήταν καθηλωτικό και γεμάτο θεαματικές φάσεις που ευχαρίστησαν όσους το παρακολούθησαν.
18 Μαΐου 2016

Το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή στον τελικό του Europa League ( ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου) στη Βασιλεία, Ελβετία βρήκε νικητές και πρωταθλητές Ευρώπης για 3η συνεχόμενη χρονιά (!!!) τους παίκτες της ισπανικής Σεβίλλης. Η ομάδα από την Ισπανία που φαίνεται να έχει θρονιαστεί στη θέση του πρωταθλητή Ευρώπης, κατόρθωσε να ανατρέψει το ματς και τελικά να επικρατήσει με 3-1 της αγγλικής Λίβερπουλ με σκόρερ τους Γκαμεϊρό και Κόκε(2).
28 Μαΐου 2016

Η Ρεάλ Μαδρίτης ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης για 11η φορά στην ιστορία της. Στον τελικό του Champions League του Μιλάνου η «Βασίλισσα» τα βρήκε σκούρα απέναντι στη μισητή συμπολίτισσά της Ατλέτικο. Με το κανονικό ματς, αλλά και την παράταση να τελειώνει στο 1-1, οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στη ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι. Εκεί, μοιραίος για την Ατλέτικο αποδείχθηκε ο Χουαφράν που αστόχησε, ενώ στη συνέχεια ο Ρονάλντο ευστόχησε στο τελευταίο πέναλτι και χάρισε το κύπελλο στην ομάδα του. Το παιχνίδι που ήταν για γερά νεύρα και τελικά...ακατάλληλο για καρδιακούς χάρισε στους θεατές όμορφο θέαμα και θεαματικές φάσεις.
20 Ιουνίου 2016

Μετά από μια συναρπαστική σειρά τελικών και μια μεγάλη ανατροπή οι Κλήβελαντ Καβαλίερς επικράτησαν των Γκόλντεν Στέητ Γουόριορς και κατέκτησαν το πρωτάθλημα του ΝΒΑ ( αμερικανικό πρωτάθλημα μπάσκετ). Παρότι βρέθηκαν να χάνουν με 3-1 νίκες από τους Γουόριορς, οι Καβαλίερς κόντρα σε όλα τα προγνωστικά κατάφεραν να ισοφαρίσουν τη σειρά. Στο τελευταίο ματς, η ομάδα από το Κλήβελαντ με έναν μαγικό Λεμπρόν Τζέημς και με καθοριστικό τον Κάιρι Ίρβινγκ άλωσε την έδρα των Γουόριορς με σκορ 93-89 και σήκωσε τον τίτλο του πρωταθλητή. Μάλιστα, το πρωτάθλημα αυτό είναι το πρώτο στην ιστορία των Καβαλίερς.
  10 Ιουνίου-10 Ιουλίου

Η προσοχή όλου του φίλαθλου κόσμου στρέφεται στα γήπεδα της Γαλλίας που φιλοξενούν το Euro 2016. Στη διοργάνωση λαμβάνουν μέρος για πρώτη φορά 24 ( αντί για 16) ευρωπαϊκές εθνικές ομάδες. Έκπληξη του θεσμού αποτέλεσαν δύο «σταχτοπούτες» του: η Ουαλία και η Ισλανδία. Η πρώτη πετυχαίνει να φτάσει μέχρι τον ημιτελικό όπου ηττάται από την Πορτογαλία, ενώ η δεύτερη αποκλείεται στα προημιτελικά από την οικοδέσποινα Γαλλία. Ο τελικός της διοργάνωσης πραγματοποιείται στο Stade de France ανάμεσα στη Γαλλία και την Πορτογαλία. Εκεί η Πορτογαλία αντέχει την πίεση της Γαλλίας και με γκολ του Eder στο 109ο λεπτό στην παράταση στέφεται για πρώτη φορά πρωταθλήτρια Ευρώπης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε υπό τον φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος, αλλά και στιγματίστηκε από σοβαρά επεισόδια μέσα και έξω από τα γήπεδα.
5 Αύγουστου-21 Αύγουστου

Αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο αθλητικό γεγονός παγκοσμίως, οι Ολυμπιακοί Αγώνες λαμβάνουν χώρα στα γήπεδα του Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία. Οι αγώνες αρχίζουν με μία λαμπρή τελετή στις 5 Αυγούστου. Συμμετέχουν πάνω από 11.000 αθλητές από 206 χώρες του κόσμου, ανάμεσα σε αυτές και η χώρα μας, σε 28 αθλήματα ( στα οποία περιέχονται 306 διαφορετικά αγωνίσματα). Στους αγώνες λάμπουν οι αθλητές-θρύλοι, αλλά ξεχωρίζουν και νέοι.

 Ο κολυμβητής Μάικλ Φέλπς κέρδισε 6 μετάλλια φτάνοντας έτσι τα 28 ολυμπιακά ( από τα οποία τα 23 χρυσά!!). Ο σπρίντερ Γιουσέιν Μπολτ κατέκτησε στα 100,200 και 4x100 μέτρα ισάριθμα χρυσά. Η αθλήτρια του στίβου Άλισον Φίλιξ κέρδισε 3 μέταλλια φτάνοντας τα 9 σε 3 Ολυμπιάδες. Ο τενίστας Άντι Μάρρεϊ υπερασπίστηκε το χρυσό του μετάλλιο επικρατώντας του Ντελ Πότρο. Ο δρομέας μεγάλων αποστάσεων Μο Φάρα παρότι έπεσε στο μέσο της διαδρομής κατάφερε να τερματίσει πρώτος στα 10.000 μέτρα. Η 19χρονη αθλήτρια της ενόργανης Σιμόν Μπάιλς θριάμβευσε κατακτώντας 4 χρυσά. Ο σπρίντερ Γουέιντ Φαν Νίκερκ πέτυχε την πρωτιά στα 400 μέτρα σπάζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ.

Ωστόσο, στους αγώνες διαπρέπει και η ελληνική αποστολή. Το σύνολο των 92 Ελλήνων αθλητών πραγματοποιεί εξαιρετική εμφάνιση και φέρνει πίσω στην Ελλάδα εκπληκτικές επιδόσεις, αλλά και 6 μετάλλια. Χρυσή ήταν στο άλμα επί κοντώ η Κατερίνα Στεφανίδη. Χρυσός και ο Λευτέρης Πετρούνιας στους κρίκους. Την πρώτη και την τρίτη θέση κατέλαβε η Άννα Κορακάκη στα 25μ. και 10μ. σπορ πιστόλι αντίστοιχα. Ο Σπύρος Γιαννιώτης κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στα 10χλμ. ανοικτής θάλασσας, χάνοντας στο νήμα το χρυσό. Το δίδυμο, τέλος, Παναγιώτης Μάντης-Παύλος Καγιαλής πέτυχε τη τρίτη θέση στην ιστιοπλοΐα.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίου στιγματίστηκαν από τον Ιό Ζίκα που απείλησε τους αθλητές, τη μόλυνση στους χώρους των θαλάσσιων σπορ, τις διαδηλώσεις εξαιτίας του υπέρογκου κόστους τους και τα οργανωτικά προβλήματα. Τα ζητήματα αυτά, όμως, πέρασαν στο παρασκήνιο και δεν επηρέασαν τη διεξαγωγή της 31ης Ολυμπιάδας, η οποία μας χάρισε όμορφο θέαμα και ανεπανάληπτες στιγμές.
9 Αυγούστου 2016

Στον τελικό του ευρωπαϊκού Super Cup της UEFA ( ο νικητής του Champions League αναμετράται με τον νικητή του Europa League) που διεξήχθη στη νορβηγική πόλη Trondheim, η ισπανική Ρεάλ Μαδρίτης επικράτησε με 3-2 της συμπατριώτισσάς της Σεβίλλης. Το ματς ήταν συναρπαστικό με τη Ρεάλ να γλιτώνει την ήττα στο 94ο λεπτό με γκολ-ισοφάριση του Σέρχιο Ράμος και τελικά να παίρνει τη νίκη στο 119ο λεπτό στην παράταση με πανέμορφο τέρμα του Ντάνι Καρβαχάλ. Αυτό ήταν το 3ο Super Cup στην ιστορία της Ρεάλ.                          
13 Σεπτεμβρίου 2016


Μετά τη λάμψη της Ολυμπιάδας του Ρίου ήρθε η ανώμαλη προσγείωση...Ρώσοι χάκερς παραβίασαν την ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) και υπέκλεψαν ιατρικούς φακέλους αθλητών από όλο τον κόσμο. Η WADA λίγο αργότερα επιβεβαίωσε τη «διαρροή». Οι χάκερς δημοσιοποίησαν στη συνέχεια λίστες με αθλητές διαφόρων αθλημάτων, οι οποίοι φέρονται να χρησιμοποιούν απαγορευμένες ουσίες. Ανάμεσα τους συμπεριλαμβάνονται μεγάλα ονόματα του αθλητισμού: οι τενίστριες Σερένα και Βένους Γουίλιαμς, ο τενίστας Ράφαελ Ναδάλ, η αθλήτρια της ενόργανης Σιμόν Μπάιλς, ο δρομέας μεγάλων αποστάσεων Μο Φάρα και ο αθλητής των διαδρομών με εμπόδια Ντιμίτρι Μπασκού. Αρκετοί αθλητές έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες. Η υπόθεση βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.
29 Νοεμβρίου 2016




Ίσως το πιο θλιβερό γεγονός της χρονιάς...Αεροσκάφος των βολιβιανών αερογραμμών συντρίβεται στο έδαφος της Βολιβίας. Το αεροσκάφος μετέφερε 77 επιβάτες ανάμεσα τους τα μέλη της βραζιλιάνικης ποδοσφαιρικής ομάδας Σαπεκοένσε. Ο απολογισμός είναι τραγικός: 71 νεκροί και 6 επιζώντες. Μόλις 3 ποδοσφαιριστές γλιτώνουν τον θάνατο. Ολόκληρος ο αθλητικός και όχι μόνο κόσμος θρηνεί. Μάλιστα το παιχνίδι της μοίρας ήταν άσχημο για τα μέλη της βραζιλιάνικης ομάδας, καθώς πριν από λίγες ημέρες είχαν κατορθώσει να προκριθούν για πρώτη φορά στον τελικό του κυπέλλου της Λατινικής Αμερικής και με την πτήση αυτή μεταφέρονταν στην Κολομβία για τον πρώτο τελικό κόντρα στην Ατλέτικο Νασιονάλ. Η ομάδα της Σαπεκοένσε, αλλά και τα υπόλοιπα θύματα του δυστυχήματος τιμήθηκαν από πολλές ομάδες παγκοσμίως δείχνοντας έτσι το ανθρώπινο πρόσωπο του αθλητισμού. Τα αίτια του δυστυχήματος αποδίδονται σε έλλειψη καυσίμων του αεροσκάφους και πιθανόν σε ανθρώπινο λάθος.
18 Δεκεμβρίου 2016

Η Ρεάλ Μαδρίτης κατακτά και το παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων, φτάνοντας έτσι για δεύτερη φορά στην ιστορία του συλλόγου στην κορυφή του κόσμου και κλείνοντας μια επιτυχημένη χρονιά. Στον τελικό που διεξήχθη στην Ιαπωνία, η ιαπωνική Κασίμα Άντλερς έβαλε δύσκολα στη «Βασίλισσα». Οι μαχητικοί Ιάπωνες παρότι βρέθηκαν πίσω στο σκορ πολύ νωρίς στην αναμέτρηση κατάφεραν να ανατρέψουν το παιχνίδι. Τη Ρεάλ τη γλίτωσε τελικά ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος έστειλε τον αγώνα στην παράταση και εκεί με δύο ακόμα γκολ χάρισε τον τίτλο στην ομάδα του. Η Κασίμα που εμφανίστηκε αναπάντεχα ιδιαίτερα ανταγωνιστική συνέβαλε στο να παρακολουθήσουμε έναν θεαματικό αγώνα.     

    Γιάννης Αραμπατζής
         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου