Βασιλόπιτα
ονομάζεται η πίτα που παρασκευάζεται σε ορισμένες χώρες από τους
χριστιανούς παραμονές της Πρωτοχρονιάς και μοιράζεται λίγο αφότου
αλλάξει ο χρόνος.
Κατά
το ελληνικό έθιμο η Βασιλόπιτα κόβεται σε οικογενειακή συγκέντρωση αμέσως με
τον ερχομό του νέου έτους κυρίως μετά από φαγοπότι για το καλό του
καινούργιου χρόνου. Έτσι στις 12.00 ακριβώς τα μεσάνυχτα με την αλλαγή του
έτους σβήνουν τα φώτα και μετά ένα λεπτό ξανανάβουν ευχόμενοι και αντευχόμενοι
όλοι χρόνια πολλά και ευτυχισμένο το νέο έτος .
Τότε προσκομίζεται η Βασιλόπιτα
στο τραπέζι όπου ο νοικοκύρης, αφού την σταυρώσει με το μαχαίρι τρεις φορές,
αρχίζει να τη κόβει σε τριγωνικά κομμάτια προσφερόμενα σε κάθε ένα παριστάμενο
μέλος της οικογένειας ή φίλων και συγγενών με πρώτο το κομμάτι του σπιτιού (ή
του Χριστού, της Παναγίας και του Άι Βασίλη).ακολουθούν τα κομμάτια του
σπιτονοικοκύρη, της σπιτονοικοκυράς και των άλλων παρισταμένων κατά τάξη
συγγένειας και ηλικία με τελευταίο το κομμάτι του φτωχού ή πάλι του σπιτιού, χωρίς
βέβαια να λησμονούνται τυχόν μετανάστες, ασθενείς και άλλα πρόσωπα της οικογένειας
που για διάφορους λόγους δεν παρίστανται. Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί για
παράδειγμα να κοπεί κομμάτι για την εταιρεία ή και για το μαγαζί.
Η ιστορία της ,,κατά την θρησκευτική παράδοση,
συνδέεται με την προσωπικότητα του Μεγάλου Βασιλείου. Κατά την θρησκευτική λοιπόν παράδοση κάποτε στη Καισαρεία της Καππαδοκίας στη Μικρά Ασία που επίσκοπος ήταν ο Μέγας Βασίλειος ήλθε να τη καταλάβει ο Έπαρχος της Καππαδοκίας με πρόθεση να τη λεηλατήσει. Τότε ο Μέγας
Βασίλειος ζήτησε από τους πλούσιους της πόλης του να μαζέψουν ότι χρυσαφικά
μπορούσαν προκειμένου να τα παραδώσει ως λύτρα στον επερχόμενο κατακτητή.
Πράγματι συγκεντρώθηκαν πολλά τιμαλφή. Κατά την παράδοση όμως είτε επειδή
μετάνιωσε ο έπαρχος, είτε επειδή εκ θαύματος ο Άγιος Μερκούριος με πλήθος Αγγέλων απομάκρυνε τον στρατό του, είτε ο Έπαρχος απάλλαξε την
πόλη από επικείμενη καταστροφή. Προκειμένου όμως ο Μέγας Βασίλειος να
επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι,
έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι εντός των οποίων τοποθέτησε ανά ένα
τα νομίσματα ή τα τιμαλφή και τα διένειμε στους κατοίκους την επομένη του
εκκλησιασμού. Το γεγονός αυτό προκάλεσε διπλή χαρά και για της αποφυγή της
καταστροφής της πόλης και για το αναπάντεχο εύρημακαι συνεχίσθηκε η παράδοση
αυτή κατά τη μνήμη της ημέρας του θανάτου του Μεγάλου Βασιλείου
Έτσι, η Βασιλόπιτα εξακολουθεί να είναι έθιμό μας
μέχρι και σήμερα και δίνει μεγάλη χαρά
σε αυτόν που θα το τύχει καθώς είναι σύμβολο τύχης και ευτυχίας.
Η συνταγή:
Υλικά: 850
γρ. αλεύρι, 100 γρ. μαγιά μπίρας, 6 αυγά, 180 γρ. βούτυρο, 180 γρ. ζάχαρη, 1 κοφτή
κουταλιά αλάτι, 100 γρ.
κάντιτα, 100 γρ.
σταφίδα και ξύσμα ενός πορτοκαλιού.
Εκτέλεση: Ανακατεύουμε τα 100 γρ. αλεύρι με την μαγιά, διαλυμένη
προηγουμένως σε χλιαρό νερό κάνουμε έτσι ένα προζύμι και το αφήνουμε σε χλιαρό
μέρος για 3 ώρες. Ζυμώνουμε το υπόλοιπο αλεύρι με τα αυγά ολόκληρα, το βούτυρο
διαλυμένο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το ανεβασμένο προζύμι. Εξακολουθούμε το
δούλεμα για αρκετή ώρα μέχρι να πετύχουμε μια πυκνή ζύμη. Προσθέτουμε το
κίτρο κάντιτα ψιλοκομμένα, την σταφίδα και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο και μετά την πλάθουμε σε θολωτό σχήμα χαράζοντας ένα σταυρό στην επιφάνεια. Ψήνουμε την πίτα σε φούρνο 180 βαθμούς για μια ώρα περίπου. Μετά το ψήσιμο θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 24 ώρες πριν την σερβίρουμε.
Αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο και μετά την πλάθουμε σε θολωτό σχήμα χαράζοντας ένα σταυρό στην επιφάνεια. Ψήνουμε την πίτα σε φούρνο 180 βαθμούς για μια ώρα περίπου. Μετά το ψήσιμο θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 24 ώρες πριν την σερβίρουμε.
Γαλήνη Κωδονίδου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου